Kombi oduzet prije 60 dana, još uvijek ga vještače - Volim Podgoricu

Kombi oduzet prije 60 dana, još uvijek ga vještače

Građanski pokret URA obratio se danas dopisima Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije sa zahtjevom da razmotre slučaj oduzimanja kombija i da ti organi preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti da se ovaj slučaj razriješi.

Iz URE podsjećaju da su u periodu od 6. marta do 10. marta ulicama Glavnog grada sprovodili politički pefromans vozeći kombi na kojem je bila istaknuta slika aktuelnog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, sa porukom “Kraj posljednjeg diktaktora”.

Kombi je policija je oduzela 13 marta.

Iz URE napominju da je vozilo oduzeto prije više od 60 dana i da su do sad mogle da se preduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju njegovog vještačenja. Navode da je ovo nezabilježen slučaj da se jedno motorno vozilo duže vještači nego predmeti koji su oduzeti od kriminalnih klanova.

“Tom prilikom vlasniku kombija nisu pružene informacije zbog čega je vozilo oduzeto i koja mu se krivična ili prekršajna djela, eventualno, stavljaju na teret. Zbog toga osnovano sumnjamo da su kombi i njegov vlasnik kolateralna šteta političkog obračuna DPS-a sa našim pokretom”, navode u URI.

Iz URE navode da su o ovom slučaju obavijestili i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića jer smatraju da su vlasniku vozila ovakvim postupcima službenika Uprave policije narušena osnovna ljudska prava i slobode. Naveli su i da vlasnik oduzeti kombi koristi kao osnovno sredstvo za obavljanje svojih poslovnih aktivnosti pa mu je činom privremenog oduzimanja vozila onemogućen rad i funkcionisanje čime mu se svakodnevno nanosi materijalna šteta i ugrožava njegova egzistencija.

Oni podsjećaju da su ljudska prava i slobode, kao i pravo na rad garantovani Ustavom Crne Gore i evropskom Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, pa traže od ombudsmana da shodno načelima pravde i pravičnosti, a u skladu sa Zakonom o zaštitniku ljudskih prava i sloboda preduzme mjere i radnje iz njegove nadležnosti da zaštiti osnovna ljudska prava.

Iz URE zahtijevaju od Uprave policije da kombi u što skorijem roku vrati vlasniku vozila i da mu se tom prilikom dostavi izvještaj o izvršenom pregledu vozila. Naveli su da će, ukoliko se to ne desi o ovom slučaju narušavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, pismeno sa dokazima, obavijestiti delegaciju EU u Crnoj Gori i predstavnike diplomatskog kora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com