Kupališta za kućne ljubimce u Budvi i Baru imaće tuševe za pse, spasilačku službu… - Volim Podgoricu

Kupališta za kućne ljubimce u Budvi i Baru imaće tuševe za pse, spasilačku službu…

U budvanskoj opštini uređene su tri plaže na kojima će moći da se kupaju kućni ljubimci, tzv. Pet friendly plaže. To je u skladu sa Planom Morskog dobra koje je od ove sezone prvi put uvelo tipizaciju kupališta na crnogorskom primorju.

Prema riječima PR Morskog dobra, Ivane Lazović, jedna lokacija biće na centralnom dijelu Slovenske plaže, kupalište u Buljarici na krajnjem istočnom dijelu, kao i još jedna lokacija koja neće biti klasično kupalište za pse, ali će imati takvu namjenu.

“Važno je da kupališta moraju imati svu neophodnu infrastrukturu za kućne ljubimce, posebno za pse. Atlasom crnogorskih plaža je propisano da moraju imati i tuševe za pse, posebne kante za otpatke, instrumente za čišćenje, posude za hranu i vodu, istaknutu tablu i ostalu infrastrukturu koju kupališta moraju da imaju – tuševe, spasilačku službu, kante i drugo“, precizirala je Lazović.

Ona je podsjetila da je Morsko dobro radilo na strategiji upravljanja crnogorskim plažama, gdje su korišćeni uspješni modeli iz regiona i zemalja Mediterana.

“Cilj je bio da prepoznamo stanje na terenu, da svakoj plaži damo kategoriju, pa će tako turisti lakše moći da odaberu mjesto za uživanje u moru i suncu. Sva će kupališta na tablama imati obilježje tipa, pa će ljudi znati gdje mogu doći sa djecom, porodicom, gdje imaju restoranski sadržaj, koje su romantične plaže sa mirnijim sadržajima, uz mogućnost organizovanja proslave rođendana i slično“, kazala je Lazović.

Uz navedene, povećaće se broj party-plaža kakve su Kamenovo, Movida, Almara beach, zatim izletničke plaže bez infrastrukture za roštilje, pic nike, adrenalinska kupališta za kite, wind surfing i drugo.

Pet friendly kupališta organizuju se prvi put u Crnoj Gori, a osim tri lokacije u Budvi, postojaće i jedno i u Baru. Krajnja namjera Morskog dobra je da ovaj vid kupališta, ako ne ove, zaživi narednih godina, kao što je slučaj u Hrvatskoj, gdje na pet friendly plažama postoje baldahini za pse, sladoledi, takmičenja i slično.

Morsko dobro je napravilo korak naprijed organizacijom kupališta za pse, ocijenila je direktorica NVO Arka Montenegro, Darinka Daya Ljubiša.

“Vidjećemo kako će to sve funkcionisati, ali veliki broj i mještana i turista koji dolaze sa kućnim ljubimcima imaju veliki problem – gdje sa životinjama koje dovedu. Do sada to nije bilo moguće“, kazala je Ljubiša.

Smatra da bi pet friendly kupališta trebalo da posjeduje svaki grad na primorju, ne samo Budva, a da bi na kraju svake plaže trebalo da bude neki dio i za kućne ljubimce sa svim sadržajima.

Radio Jadran

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com