Bošković citirao Đinđića, poslanici DF ga vrijeđali - Volim Podgoricu

Bošković citirao Đinđića, poslanici DF ga vrijeđali

U crnogorskom parlamentu danas nije okončana rasprava o Predlogu izmjena Zakona o Vojsci Crne Gore (VCG) nakon što je potpresdjednik Skupštine dao pauzu jer su poslanici Demokratskog fronta (DF) vrijeđali ministra odbrane Predraga Bošković pošto je on citirao nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića koji je za Srpsku radikalnu stranku govorio da je virus i bolest, a ne politički protivnik.

On je ukazao da taj govor prilagođava situaciji u Crnoj Gori, aludirajući sve vrijeme na DF koji je tokom rasprave iznio niz uvreda na njegov račun.

Poslanici DF-a Andrija Mandić i Milun Zogović uputili su salvu teških uvreda Boškoviću zbog čega su dobili opomene od predsjedavajućeg.

Tokom rasrpave o predlogu zakona, poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je da se izmjenama propisuje obaveznost učestvovanja vojnika u ofanzivnim, ratnim misijama NATO saveznika i da je to opasan presedan.

“Uvodi se obaveza da ko odbije da učestvuje u ratnim opracijama NATO-a dobija otkaz i protiv smo takvog rješenja. Smatramo da se krše ljudska prava”, rekao je Medojević.

Bošković je na komentare opozicije, koja je kritikovala predložene izmjene zakona, odgovorio da njihovi navodi nisu tačni i da su ovakve izmjene potrebne.

Bošković je prethodno kazao da je važeći zakon bilo potrebno promijeniti i zbog usklađivanja sa strateškim dokumentima, propisivanja službe u rezervnom sastavu, vojne obaveze građana Crne Gore, izmjene poslova Generalštaba VCG i nadležnosti ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

“Predlogom zakona propisano je da se pod službom u vojsci podrazumijeva vršenje vojnih i drugih dužnosti u stalnom i rezervnom sastavu VCG, u miru i uslovima ratnog vanrednog stanja i da se služba u rezervnom sastavu vrši po pozivu Ministarstva odbrane. Propisano je da se rezervni sastav VCG sastoji od ugovorne, strategijske rezerve. Ugovornu rezervu sačinjavaju vojnici koji u na osnovu javnog poziva potpisali ugovor o službi u rezervnom sastavu VCG, strategjsku rezervu čini rasppoređena i neraspoređena strategijska rezerva. Strategijsku čine vojni obaveznici koji su u ranijim državana služili vojni rok, koji su po važećem zakonu dobrovoljno služili vojni rok, kojima je prestala služba u vojsci. a kojima je Ministarstvo odbrane odredilo raspored u jedinicama VCG”, rekao je Bošković.

Poslanik DF-a Koča Pavlović kazao je da je potrebno da kada su interesi Crne Gore u sukobu sa interesima NATO da prioritet imaju interesi Crne Gpre.

“Da neki civil u VCG ne mora da ima obavezu da ide u Gvantanamo da popravlja hlađenje, da može da odbije, a da ne dobije otkaz”, naveo je on.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da mnogi pirpadnici VCG pokušavaju da obezbjede učešće u misiji u Avganistanu jer računaju da će se kući vratiti sa pristojnom zaradom koja će im omogućiti pristojan i normalan život.

“Plate u VCG su posljednji put povećane prije tri godine, za 16 odsto, nakon što su iz Sindikata Vojske i odbrane zahtijevali uporno godinama povećanje plata. Danas je prosječna plata u VCG 450 i nešto eura, minimalna plata je 409 eura i plata podoficira prosječna je oko 600 eura. Načelnik Generalštaba ima platu koja je prikladna za poziciju koju obavlja. Ja dobro znam da pripadnici VCG nisu zadovoljni svojim standardom” rekao je Rudović na šta je Bošković odgovorio da je prosječna plata u Vojsci oko 616 eura.

1 komentar

  1. He still has the gleam of a villain in his eyes, but he has enough power and gravitas in his performance, especially when we can easily compare him to the original and legendary Spock (credited as “Spock Prime” in the end credits), that it is obvious he was born to fill the shoes.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com