Crna Gora i dalje nema registar oboljelih od celijakije - Volim Podgoricu

Crna Gora i dalje nema registar oboljelih od celijakije

Crna Gora nema registar oboljelih od celijakije, a procjena je da oko 180 djece u državi ima tu dijagnozu.

Specijalista higijene Instituta za javno zdravlje Enisa Kujundžić kazala je da se 16. maj – Svjetski dan oboljelih od celijakije, obilježava u cilju podizanja svijesti kada je ta bolest u pitanju.

“Ne postoji registar kada je ovo oboljenje u pitanju, već se naša procjena zasniva na procjeni u opštoj populaciji, i ona se kreće od 0,6 do dva odsto oboljelih, iako se smatra da je taj procenat mnogo veći“, rekla je Kujundžić za portal Vijesti.

Ljekarka Dječje bolnice Dušanka Novosel potvrdila je da ne postoje precizne brojka koliko građana ima celijakiju.

“Zasigurno možemo reći je da je u našoj gastroenterološkog ambulanti svaki treći do peti pacijent dijete sa ovim oboljenjem”, rekla je Novosel.

Ona je pojasnila da su simptomi celijakije digestivne tegobe, ali da postoje i nespecifični siptomi – anemija, migrena, osteoporoza.

Novosel je rekla da mogu nastupiti razne komplikacije ako se ta bolest ne liječi.

“Najčešće je bolest tihi ubica, gdje dijete zaostaje u rastu i razvoju, u intelektualnom razvoju, anemično je, i kasnije može da razvije i druge autoimune bolesti“, rekla je Novosel za Vijesti.

Ona je pojasnila da su djeca oboljela od celijakije sklonija razvoju drugih bolesti kao što su dijabetes i problemi sa štitastom žlijezdom. Dječji pedijatar – gastroenterolog zaključila je da je jedini lijek za celijakiju – doživotna dijeta bez glutena.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com