NAKON ŠTO JE SDP SRUŠIO VLAST U KOTORU: Troje iz DPS-a u igri za prvog čovjeka - Volim Podgoricu

NAKON ŠTO JE SDP SRUŠIO VLAST U KOTORU: Troje iz DPS-a u igri za prvog čovjeka

Kao mogući nasljednici Vladimira Jokića (Demokrate) na mjestu gradonačelnika Kotora pominju se direktor tamošnjeg Doma zdravlja Igor Kumburović, direktorica vrtića u tom gradu Vjera Rašković Perojević (oboje iz DPS-a), ali i šef lokalnog odbora te partije Željko Aprcović.

On, međutim, tvrdi da njegova partija još nije odlučila ko bi to mogao biti:

“Nismo razgovarali o tome, DPS kao ozbiljna partija kroz organe partije treba da utvrdi kandidata koji će biti predložen za predsjednika opštine. U razgovoru sa partnerima ćemo doći do kandidata, ali mi ćemo kroz naše organe završiti proceduru predlaganja kandidata”, rekao je Aprcović novinarima u Skupštini.

Odbornici DPS-a, HGI, SD, LP i Bruna Lončerević, koja je isključena iz SDP-a, dostavili su juče predsjednici SO Dragici Perović zahtjev za zakazivanje sjednice na kojoj bi bio izabran novi predsjednik opštine. “Zahtjev je potpisala jedna trećina odbornika i smatramo da su se stekli uslovi za zakazivanje sjenice. Ukoliko ne ispunite svoju zakonsku obavezu sjednicu će, shodo zakonu, sazvati u ime podnosilaca odbornik Željko Avramović”, ističe se u zahtjevu. Perovićeva je juče saopštila da “će sve podnijete zahtjeve sa dužnom pažnjom razmotriti i da ću u odnosu na iste postupiti u skladu sa zakonom i poslovnikom”.

Inicijativa je dostavljena gotovo mjesec nakon smjene Jokića. Opština je od tada u blokadi, jer nakon smjene SO Kotor nije donijela odluku o prenošenju ovlašćenja gradonačelnika na jednog od tri potpredsjednika Opštine. Jokić je smjenjen glasovima DPS-a, SD, HGI i dva odbornika SDP-a. Iako je bio dio vladajuće koalicije u Kotoru, SDP je sa opozicijom podnio inicijativu za smjenu Jokića jer je donosio odluke bez konsultovanja SO. Dvoje odbornika SDP-a glasalo je tada za smjenu Jokića uprkos partijskog direktivi da napuste salu nakon što je data pauza. U pauzi koju je dala Perovićeva, Jokić je smijenjen 24. apirla, a pred Upravnim sudom u toku je postupak po njegovoj tužbi.

Partija Ranka Krivokapića je na sjednici Predsjedništva i odborničkog kluba 7. maja, kojoj je prisustvovala i Lončarevićeva, jednoglasno odlučila da neće sarađivati sa DPS-om nakon smjene Jokića. Predsjedništvo je nedjelju kasnije iz stranke isključilo Lončarevićevu, nakon što je bilo izvjesno da neće ispoštovati odluku centrale i da će glasati za gradonačelnika iz DPS-a. Sa njenim glasom lokalna opozicija bi imala potrebnih 17 glasova za izbor novog gradonačelnika iz DPS-a.

Lončarevićeva juče nije odgovorila na pitanje da li će podržati predlog DPS-a za gradonačelnika.

Iz Demokratske Crne Gore kazali su da je postupak isključenja Brune Lončarević iz SDP-a nastavak pokušaja da se politička korupcija kamuflira navodnim političkim principima. Demokrate su upozorile da su neki politički subjekti prećutali prekrajanje izborne volje građana Kotora.

“Ide se čak i dotle da pojedini, glumeći portparola Krivokapiću, nosiocu političke korupcije, smatraju kako sa novim Dragom Đurovićem treba da se, poslije svega, politički izmirimo i sarađujemo. Ukoliko (predsjednik SNP-a) Vladimir Joković nalazi opravdanja za smjenu Jokića, nudeći ruku saradnje SDP-u, šta nas sprečava da smijenimo Dragoslava Šćekića, pa da sarađujemo sa SNP-om na bazi takve izdaje volje opozicionih birača koji su nas glasali. Naravno da mi to nećemo učiniti”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz SDP-a su kazali da osjećaju odgovornost što je sa njihove liste izabrana odbornica za koju postoji mogućnost da mimo volje građana i partijskih odluka promijeni većinu u Kotoru. Oni su podsjetili da je Krivokapić najavio povlačenje sa čela partije, djelima pokazujući da to nije politika partije. Nosilac izborne liste SNP-a Branko Ivanović pozvao je sve političke partije u Kotoru da odblokiraju rad Opštine. On je kazao da se to najbrže može uraditi tako što bi lokalni parlament usvojio Odluku o odlaganju primjene odluke o razrešenju Jokića do odluke Upravnog suda. Aprcović juče nije komentarisao inicijativu, navodeći da je nije vidio.

Ministarstvo čeka dogovor, Aprcović računa na Brunu

Upitan da li računaju na podršku odbornice Brune Lončarević, Aprcović je rekao da je 17 odbornika potpisalo inicijativu. “Moram vas podsjetiti na činjenicu da su predstavnici URA u martu apostrofirali blokadu rada lokalne uprave i tražili prijevremene izbore, 17 odbornika između ostalih i gospođa Bruna Lončarević, potisalo je inicijativu”, rekao je on.

Ministarstva javne uprave saopštilo je da je stvaranje uslova za normalno i redovno funkcionisanje Opštine Kotor i lokalnih organa i službi i prevazilaženje aktuelne situacije isključivo je u nadležnosti lokalnog parlamenta, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave. Oni su kazali da je za trenutnu situaciju u opštini Kotor odgovorna lokalna vlast. “Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave pomno prate dešavanja u opštini Kotor i kada se stvore zakonski uslovi za to, Vlada će preduzeti odgovarajuće mjere”, navode iz Ministarstva javne uprave.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com