Turci do sad uložili 165 miliona eura u CG - Volim Podgoricu

Turci do sad uložili 165 miliona eura u CG

Investitori iz Turske su od 2007. do kraja prošle godine u Crnu Goru ukupno uložili 165.300.904 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Agencije za promociju stranih investicija.

Priliv stranih direktnih investicija iz Turske u konstantnom je porastu, a samo je u prošloj godini iznosio 53 miliona eura.

“To Tursku svrstava na peto mjesto na listi država prijema stranim direktnim investicijama, odmah iza Italije, Rusije, Srbije i Mađarske”, kazali su iz Agencije.

U Crnoj Gori je, kako su dodali, trenutno 2.162 preduzeća koja su osnovali investitori iz Turske. Najveći broj njih obavlja djelatnost izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, konsultantskih usluga, trgovine na veliko i malo i ugostiteljstva.

“Turska preduzeća pokazuju poseban interes za sektore turizama, poljoprivrede, energetike, infrastrukture i bankarstva, kao i za korišćenje Luke Bar formiranje proizvodnih kapaciteta u slobodnoj zoni, odnosno pretovar roba iz Turske i distribuciju ka zemljama regiona”, naveli su predstavnici Agencije.

Imajući u vidu činjenicu da je Turska zauzima osmo mjesto u svijetu po proizvodnji namještaja i prvo mjesto u Evropi po proizvodnji pločastih panela, ekonomska saradnja bi se mogla intenzivnije ostvarivati i u sektoru drvoprerade.

“Ima dosta ljudi iz Turske koji se predstavljaju kao kredibilni investitori, ali nemaju dovoljno kapaciteta. Sa druge strane, ima i ogromnih potencijalnih i kredibilnih kompanija koje konstantno iskazuju interesovanje i koje imaju puni kapacitet za realizaciju kapitalnih projekata. Neke kompanije su veliki igrači na globalnom nivou, a poslovanjem i razvitkom prevazilaze mnoge evropske gigante”, istakli su u Agenciji.

Dodaju da kompanije iz Turske posebno cijene to što je Crna Gora lider u ekonomskom razvoju na Balkanu, prvi kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, korisnica eura kao valute i članica NATO saveza.

Investicioni talas iz Turske doživio je bum prošle godine kada su u Crnoj Gori otvorena predstavništva brojnih turskih kompanija.

U Podgorici su otvoreni objekti turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki, a najavljena je i gradnja hotela sa pet zvjezdica.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com