Home / NOVOSTI / Društvo / UCG da ne zabranjuje predrokove studentima koji su korisnici programa WAT i koji rade sezonski

UCG da ne zabranjuje predrokove studentima koji su korisnici programa WAT i koji rade sezonski

Iz studentske organizacie Studentska inicijativa oglasili su se povodom dopisa Univerziteta Crne Gore  dekanima univerzitetskih jedinica u kojima se zabranjuje profesorima da organizuju predrokove, te se time onemogućavaju studenti da koriste priliku da rade u inostranstvu preko work and travel programa ili da
rade sezonski u Crnoj Gori.

Saopštenje SI prenosimo integralno

Apelujemo na UCG da ne zabranjuje predrokove za studente kojima su potrebni zbog rada u inostranstvu i  sezonskih poslova. Do sada je bila praksa da profesori omogućavaju studentima predrokove završnih ispita kako bi mogli da rade u inostranstvu preko WAT programa, ali I sezonski  u Crnoj Gori. UCG pozivajući se na statut  uputio je dopis jedinicama da zabrane predrokove i time onemoguće mnogim studentima da polažu ispite I ujedno učestvuju u programima WAT . Da stvar bude još gora dopis upravo stiže u periodu kada se I realizuju predrokovi.

Napominjemo UCG da statut treba da se prilagodi potrebama studenata I da što prije povuku odluku o zabrani I omoguće studentima da nesmetano polažu I rade. Od WAT I sezonskih poslova nemaju korist samo studenti  već  I država koja ostvaruje priliv novca iz inostranstva kao I budzet koji se puni oporezivanjem.  Napominjemo da predrokovi ne utiču na kvalitet obrazovanja i ocenjivanja već samo pružaju šansu studentima da studiraju i rade.

Profesore, kao I sve fakultetske jedinice pozivamo da nastave sa dosadašnjom praksom.  Očekujemo i od SPUCG koji se deklarativno zalaže za prava studenata i njihov položaj  da osude zabranu UCG I iskoriste pravo glasa u Upravnom odboru UCG  kako bi što prije riješili ovaj problem. U slučaju nepostupanja po apelu i zahtjevu pozivamo kolege da dignu glas I izbore se za svoja prava I interese i da zajedno skupimo što više potpisa i predamo zahtjev UCG. UCG je tu zbog nas, a nismo mi tu zbog njega.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com