Home / PG INFO / Aktuelno / OGLASILI SE IZ KCCG: Djeca na magnetnu čekaju dva, a ne tri mjeseca

OGLASILI SE IZ KCCG: Djeca na magnetnu čekaju dva, a ne tri mjeseca

Snimanja magnetnom rezonancom u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore  obavljaju se u roku od dva mjeseca, dok za hitne pacijente nema čekanja, saopšteno je iz KCCG.

Mediji su objavili da roditelji djece sa neurološkim oboljenjima kažu da na snimanje magnetnom rezonancom u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) moraju da čekaju više od tri mjeseca, jer nema slobodnih termina do kraja jula, što znatno otežava liječenje najmađih.

“Nijesu tačne tvrdnje roditelja djece da se za MR dijagnostiku u IBD-U KCCG čeka više od pola godine”, odgovaraju iz KCCG.

U IBD-u, kako navode,  za hitne pacijente kao i za pacijenta sa raniie završenom dijagnostikom kod kojih je došlo do pogoršanja u kliničkom statusu, nema čekanja za MR dijagnostiku. Za djecu čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hitan pregled, termini su, kako poručuju iz KCCG, zakazani do kraja jula.

“Podvlačimo da je klinički status i mišljenje ordinirajućeg doktora ključni kriterijum za hitnost pregleda. Dakle, za elektivna stanja djeca obave pregled u roku od dva mjeseca. Pored sistema za centralno zakazivanje, RTG tehničari na dnevnom nivou ažuriraju spisak i za pacijente koji otkažu pregled, pozivaju drugu djecu sa zakazane liste”, saopšteno je iz KCCG.

Kako navode sa ponosom naglašavaju da IBD KCCG raspolaže sa najsavremenijim MR aparatom od 1,5T za dijagnostiku najmlađih pacijenata, kao i savremeni aparat za anesteziju koji omogućava pregled u opštoj anasteziji.

To je, kako su saopštili iz KCCG, posebno važno kod dijagnostike djece najmlađeg uzrasta kao i djece sa smetnjama u razvoju.

„Na ovaj način KCCG je omogućio, tehnički visokokvalitetne preglede i dijagnostiku vulnerabilne kategorije djece, prema protokolima i vodičima dobre kliničke prakse, zbog kojih su ranije bili upućivani van Crne Gore. Osim kvalitetne dijagnostike, od sada smo omogućili našim najmlađim pacijentima i niihovim roditeljima, veći komfor, jer pregled obavljaju u svojoj državi, a crnogorskom zdravstvenom sistemu uštede finasijskih sredstava“, saopšteno je iz KCCG.

Navode i da nalaze MR pregleda ne očitava neurolog već radiolog, a izdaju se u periodu od dva do pet dana.

„Ukoliko nakon inicijalnog skrininga postoji patološki nalaz onda se isti opisuje odmah. Naša ustanova ima dovoljno radiologa u Institutu za bolesti djece, tako da nema potrebe za angažovanjem ljekara iz okruženja u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a. Napominjemo da u dosadašnjem radu ovog segmenta, kao i cijelog IBD-a svakodnevno dobijamo pohvale od roditelja čija se djeca liječe u našoj ustanovi“, zaključuje se u saopštenju KCCG.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com