PODGORICA: Ako niste prijavili BESPRAVNI objekat, evo šta će se desiti - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ako niste prijavili BESPRAVNI objekat, evo šta će se desiti

Vlasnici bespravnih objekata koji se nalaze na orto-foto snimku, a koji u utvrđenom zakonskom roku nijesu podnijeli zahtjev za legalizaciju objekta plaćaće godišnju naknadu za korišćenje prostora, predviđeno je odlukom Glavnog grada koja je od juče na petnaestodnevnoj javnoj raspravi.

Godišnju naknadu plaćaće i vlasnici bespravnih objekata za koje je u postupku legalizacije donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju.

Obaveza plaćanja naknade, kako je naznačeno u dokumentu, nastaje 1. januara godine za koju se utvrđuje.

“Propisani su i izuzeci nastanka obaveze plaćanja ove naknade u prvoj godini. Tako je propisano da obaveza plaćanja naknade za bespravne objekte za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju naknada obaveza plaćanja naknade nastaje 1. januara 2019. godine, dok za objekte za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, obaveza plaćanja naknade u prvoj godini nastaje prvog dana narednog mjeseca od pravosnažnosti rješenja o odbijanju zahtjeva. Početak nastanka obaveze plaćanja naknade u prvoj godini vezan je za prvi dan u mjesecu, odnosno prvog dana u fiskalnoj godini radi njenog jednostavnijeg obračuna”, navodi se u odluci.

Odlukom je propisana obaveza organa lokalne uprave da, u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, preklapanjem podataka iz orto-foto snimka dobijenih od Uprave za nekretnine i primljenih zahtjeva za legalizaciju, sistematizuje i utvrdi listu bespravnih objekata za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, odnosno koji ne ispunjavaju uslove legalizacije.

“Propisana je obaveza organa uprave nadležnog za sprovođenje postupka legalizacije bespravnih objekata da, prije utvrđivanja obaveze plaćanja naknade, uspostavi i vodi evidenciju (bazu podataka) obveznika naknade. Za uspostavljanje i vođenje ove evidencije, koristiće se podaci iz katastra nepokretnosti, liste bespravnih objekata i drugih evidencija koje vode organi lokalneuprave i javne službe čiji je osnivač opština, a u kojima su sadržani podaci značajni za identifikovanje bespravnih objekata i njihovih vlasnika, odnosno korisnika”, piše u odluci.

Visina naknade na godišnjem nivou biće obračunata na osnovu cijene naknade no jedinici površine, bruto površine bespravnog objekta izražene u kvadratima i stopi naknade.

“Imajući u vidu da ova naknada treba da bude mehanizam pritiska na vlasnike bespravnih objekata da ih legalizuju, njena visina mora biti veća u odnosu na ukupne godišnje izdatke vlasnika bespravnog objekta koje ima u postupku legalizacije. Predloženo je da se cijena naknade po jedinici površine određuje na osnovu prosječne cijene građenja kvadrata novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori”, navodi se u odluci.

Naknada se plaća u dvije rate

Rješenje o plaćanju naknade donosi se do 30. aprila tekuće godine i naknada se plaća u dvije jednake rate koje dospijevaju 30. juna, odnosno 31. oktobra.

Za bespravne objekte za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, naknada se utvrđuje u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rješenja o odbijanju zahtjeva, a dospijeva 30. dana od dana donošenja rješenja o utvrđivanju visine naknade.

 

Izvor: Dan

2 komentara

  1. the most common table lamp these days still use incandescent lamp but some of them use compact fluorescent lamps which are cool to touch-

  2. In a similar fashion, determine this particular.. might a male exactly who says he has gaining many trillion us dollars annually, take the time to be able to local seo create plus current market a great booklet expounding on the best way he / she would the item? There’s no doubt that not necessarily! Opt for a person’s very first instincs, they’re usually rather appropriate!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com