ALARMANTNO: Češće u kapelu nego na babine - Volim Podgoricu

ALARMANTNO: Češće u kapelu nego na babine

Depopulacija je najveći problem mojkovačkog kraja, u više navrata su prethodnih godina ponavljali čelnici opštine, misleći na dvodecenijsko stalno iseljavanje stanovništva, ali i na vrlo izraženi nesklad između nataliteta i mortaliteta, a upravo on je izuzetno zabrinjavajući.

Podaci do kojih je došla Pobjeda, koristeći više izvora, pokazuju da Mojkovčani mnogo češće idu u kapelu nego na babine.

U ovoj godini, do sada je sahranjeno blizu trideset Mojkovčana, a na svijet je, prema podacima Centra za socijalni rad, stiglo 16 beba. Prošle godine umrle su, po podacima Monstata, 104 osobe, dok je, na drugoj strani, kako su nam rekli u Centru za socijalni rad, rođeno 65 beba, devet manje nego prethodne godine.

Broj rođenih i preminulih u Mojkovcu je već duže vrijeme sličan. Godine 2013, recimo, umrle su 104 osobe a rođene 74 bebe. Taj odnos je godinu ranije bio još porazniji opština je imala samo 52 prinove, a na preminulo 96 osoba.

Lokalne vlasti se, naravno, u umiranje ne mogu miješati ali, zato, već osmu godinu, pokušavaju da pozitivno utiču na rađanje, novčanim i drugim poklonima svakom novorođenčetu. Slučajno ili ne, kada je uvedena ta praksa, broj novorođenčadi se počeo polako povećavati, ali ne bitno i ne konstantno. Ti pokloni bebama su, naravno, dobrodošli, ali je očigledno da oni neće niti mogu spasiti Mojkovac od bijele kuge.

Jedini izlaz iz te sumorne situacije je, više je nego jasno, u otvaranju novih radnih mjesta. Na njih čekaju i mnogi pripadnici prave male vojske od blizu 1.500 neženja, kako bi mogli da planiraju porodicu. Stigle bi onda, naravno, i “rode”. Problem je, međutim, što još uvijek značajnije zapošljavanje postoji samo u planovima, zadnjih par godina sve realnijim i opipljivijim, što ohrabruje.

U Mojkovcu se gradi ski centar, uskoro će se otvoriti i biznis zona. Sve više investitora, kažu u lokalnoj upravi, zainteresovano je za ulaganja u mojkovačku opštinu. Postoje ozbiljne najave o izgradnji nekoliko hotela i proizvodnih pogona. Ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu su sve veća.

Veliki broj novih radnih mjesta je, tvrde opštinski čelnici, na vidiku i na njih se neće čekati dugo, što će značajno povećati broj novih brakova, time i novorođene djece, i zaustaviti iseljavanje stanovništva, posebno mladih.

Po popisu iz 2011. godine, mojkovačka opština ima 8.622 stanovnika. Prema nekim procjenama, blizu dvije hiljade njih je samo na papiru u svom kraju, a živi i radi negdje drugo

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com