Odbrana Duška Kneževića: Riječ o političkom procesu - Volim Podgoricu

Odbrana Duška Kneževića: Riječ o političkom procesu

Povodom potvrđivanja optužnice protiv Duška Kneževića i Đorđa Đurđića Višeg suda u Podgorici, odbrana upoznaje javnost da je u ovom slučaju po dubokom uvjerenju odbrane riječ o političkom procesu, navodi se u saopštenju za medije koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović.

“Ne postoji nijedan dokaz da je Duško Knežević izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Naime, Duško Knežević nije izvršio krivično djelo Zloupotreba položaja u privrednom poslovanju podstrekavanjem. Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici i istražni postupak vodilo 45 dana, s tim da je efektivan rad SDT na ovom predmetu trajao od dvije do tri nedjelje. Specijalna tužiteljka Stojanka Radović nije obavijestila odbranu da je završeno ekonomsko finansijsko vještačenje, iako joj je to bila zakonska obaveza. Uvidom u spise predmeta odbrana je ustanovila da Duško Knežević nije ni jednom pozivan radi davanja izjave u ovom krivičnom postupku, a SDT je načinilo i brojne druge ozbiljne nezakonitosti koje ćemo iznositi u postupku pred Višim sudom u Podgorici.

Optužnica predstavlja prepisanu naredbu za sprovođenje istrage, a SDT u Podgorici nije ni pokušalo da naredbu za sprovođenje istrage uruči Dušku Kneževiću”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovakva brzina vođenja postupka, ukazuje na odsustvo namjere da se pravilno i potpuno utvrđuju činjenice i da se krivični postupak vodi na zakonom propisan način.

“Ova optužnica predstavlja nastavak nezakonitog postupanja, radi protivzakonitog oduzimanja imovine Dušku Kneževiću i to od strane nekih od nosilaca izvršne i sudske vlasti a u vezi sa čim je odbrana SDT dana 14.03.2019. godine predala krivičnu prijavu Mila Đukanovića, Olivere Mihajlović Elez, Blaže Jovanića, Saše Zejaka Žugić Radoja, Remiković Milana, Terić Tanje, Katnić Milivoja i više drugih za sada NN izvršilaca krivično djelo Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 Krivičnog zakona Republike Crne Gore i dr. krivičnih djela. Nadležnom SDT predate su i četiri dopune krivične prijave protiv navedenih lica.

Protiv Duška Kneževića istraga je završena, a po krivičnim prijavama koje je predala odbrana nije za više od 2 (dva) mjeseca preduzeta nijedna radnja.

Podsjećamo javnost da je odbrana insistirala na saslušanju Duška Kneževića putem video konferencije što je tužilaštvo odbilo. Nejasno je kojim se kriterijumi rukovodilo SDT u Podgorici, jer je odbrana dostavila jasnu pravnu argumentaciju, da ne postoji nijedna zakonska smetnja za saslušanje putem video konferencije. Nejasno je zbog čega u predmetu ,,Državni udar,, SDT obavlja saslušanje ruskih državljana putem video konferencije a Duška Kneževića ne želi da sasluša. Jedini pravilan zaključak je da SDT ne želi da čuje ono što Duško Knežević ima da kaže.

Odbrana je sigurna da ishod vođenja krivičnog postupka na ovako neutemeljenoj optužnici može biti samo oslobađajuća presuda za Duška Kneževića”, zaključuje se u saopštenju Đukanovića.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com