Masimo je devetogodišnjak iz Podgorice i on je programer! (VIDEO) - Volim Podgoricu

Masimo je devetogodišnjak iz Podgorice i on je programer! (VIDEO)

U okviru manifestacije Porodica fest, koji je održan u subotu 18. maja u u podgoričkom parku Kruševac ispred Dvorca Petrovića, polaznici radionica programskog jezika SCRATCH – IGRAMIRANJE.me, imali su priliku da svoje radove predstave drugarima i roditeljima.

Više od 120 polaznika škole, uzrasta od sedam do 12 godina, su kroz brojne radionice, više od godinu dana, uspjeli da nauče osnove programiranja i dizajniranja sopstvenih projekata.

Oni najuporniji i najkreativniji, savladali su kodiranje korišćenjem složenijih elemenata (grananje, petlje, procedure, funkcije, događaje…)

Na radionicama, kod djece, se razvija drugačiji način razmišljanja. Ohrabreni su da iskažu ideju kroz procese analize i planiranja. Upravo ovo snalaženje u novim situacijama, uviđanje i kreativno rješavanje problema danas su najtraženije vještine kada je u pitanju zapošljavanje.

Predavači su na zanimljiv način približili djeci osnovne koncepte programiranja i motivisali ih da stvaraju sopstvene kreacije u obliku animacija, igrica i interaktivnih priča… Pisanje programa je postalo zabavno dok se uporedo poboljšavala koncentracija, pažnja i posvećenost. Socijalizacija na djelu.

Igramiranje je u međuvremenu postalo član poznate i velike Devoxx4Kids porodice koja uključuje djecu iz različitih zemalja cijelog svijeta. Manifestacije poput Međunarodni Scratch dan, Dan djevojčica u programiranju, Otvoreni dani nauke kao i Porodica fest, u kojima je ovaj tim sastavljen od velikih i malih, šire ideju o zabavnom programiranju u Crnoj Gori.

Treba pomenuti da se Igramiranje organizuje tako, da je besplatno za svu djecu bez diskriminacije. Troškove Igramiranja pokrivaju organizatori u saradnji sa partnerima Igramiranja. Unija poslodavaca i Glavni grad su prepoznali važnost edukacije mladih i ustupili na korišćenje prostor, tako da danas, radionice organizuju na dvije lokacije, u Arhimedu i Centru kompetencija.

U nastavku pogledajte video uputstvo za pravljenje animacija u Scratch-u koje je predstavio naš nadareni polaznik Boris, učenik IV razreda OŠ Štampar Makarije.

Na narednom videu možete vidjeti jednu od zanimljivijih igrica koju je napravio devetogodišnji programer Masimo, učenik III razreda OŠ Oktoih.

Idejni tvorci i organizatori poduhvata IGRAMIRANJE.ME su Jelena Milojković (ZZI.DOO) i Dejana Ponoš (ARHIMED.doo) uz podršku Udruženja RODITELJI.me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com