Milu i Taksinu skinute hipoteke - Volim Podgoricu

Milu i Taksinu skinute hipoteke

Opština Budva deblokirala je tri i po hektara na ostrvu Sveti Nikola, kojim gazduje kompanija “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera sa crnogorskim pasošem Taksina Šinavatre, kao i zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun kompanije “Global Montenegro” u vlasništvu predsjednika države Mila Đukanovića.

Hipoteke sa atraktivnih parcela “skinute” su 12. maja, od kada su tereti izbrisani iz katastarske evidnecije Uprave za nekretnine.

Ostala je jedino hipoteka na Košljunu od 92.861,11 eura koliko je ostalo poreskog duga da izmiri partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma i poslovnog partnera Vuka Rajkovića.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva uputila je prethodno dopise budvanskom katastru da izbriše hipoteke sa zemljišnih kompleksa.

Opština je prije nekoliko mjeseci prinudno naplatila 192 hiljade eura sa računa Đukanovićeve firme i time izmirila veći dio poreskog duga.

Očekuje se da bi u narednom periodu pokrenula isti postupak i za preostali dio duga od 92.000 eura. Đukanovićeva kompanija bila je godinama neredovni platiša poreskih obaveza, uključujući i vrijeme dok je gradom upravljala garnitura ljuda iz DPS-a.

Đukanović godinama unazad traži kupca za zemlju, koju je prije 13 godina kupio za tri miliona eura od starobudvanske porodice Rucović. Na jednom od popularnih sajtova za promet nekretnina, Đukanovićev plac je nuđen po cijeni od 14 miliona eura, ali kupca nije bilo.

Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpa Adria banke (danas Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februrara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development,

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta „osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“.

Šinavatra je 2017. kupio za 24 miliona eura atraktivni dio ostrva od firme “San investments” srbijanskog biznismena Stanka Subotića Caneta i od tada je uredni poreski platiša. Odmah nakon kupovine ostrva, Prva banka, koja je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata predsjednika države, upisala je na zemljište “kaucionu hipoteku” od 15 miliona eura sa zabranom otuđenja i opterećenja.

Opština je prošle sedmice zvanično „skinula“ i posljednju hipoteku od nekih 27 hiljada eura.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com