ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Niki Lauda - Volim Podgoricu

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Niki Lauda

Legenda Formule 1 Niki Lauda preminuo je u 71. godini.

“Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo juče mirno u krugu porodice. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam”, poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Lauda je trostruki šampion Formule 1. Titule je osvajao 1975, 1977 i 1984. godine, a vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabham i Meklaren.

Lauda je imao probleme sa zdravljem još od 1976. godine kada je imao udes u Hokenhajmu. Tada je bio zarobljen skoro čitav minut u bolidu koji se zapalio i tada je dobio velike opekotine na licu i takođe je udisao toksične materije. Ovo je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dvije transplantacije bubrega 1997. i 2005. godine, a prošle godine je imao transplantaciju pluća.

Hospitalizovan je u januaru ove godine zbog plućne infekcije, a u austrijskoj štampi je bilo objavljivano da je na dijalizi u Švajcarskoj.

Iako je bilo uspješnijih vozača, za mnoge je Lauda simbol najvećeg trkača ikada, jer je imao idealnu kombinaciju vještine, inteligencije i hrabrosti.

Za većinu on je lice Formule 1, i to lice puno ožiljaka od te čuvene nesreće na Velikoj nagradi Njemačke u Nirnbergu.

Najveće rivalstvo imao je sa britanskim vozačem Džejmsom Hantom za kojeg ga je vezivalo i veliko prijateljstvo izvan staze.

Pošto je ostavio trkački volan Niki Lauda je postao komentator trka i avio preduzetnik. Osnovao je i vodio avionske kompanije Lauda Er i Niki, a 2016. je kupio Amira Air r i preimenovao ga u Lauda Motion

Uz automobilizam letenje mu je bila druga strast i često je sam pilotirao putničkim avionima svojih kompanija.

Ženio se dva puta i imao je petoro djece, a druga supruga, stjuardesa Birgit Vecinger mu je 2005. godine donirala bubreg.

Sa njom je 2009. godine dobio blizance, sina i kćerku.

N1

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com