STANJE SE POGORŠALO: Crnogorski građani se ne osjećaju sigurno - Volim Podgoricu

STANJE SE POGORŠALO: Crnogorski građani se ne osjećaju sigurno

Trinaest godina od obnove nezavisnosti Crne Gore – bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem je nivou. To je više puta ponovljena sporna ocjena crnogorskih zvaničnika povodom sve intenzivnijeg obračuna kriminalnih grupa, koji traju unazad nekoliko godina.

Sudeći po komentarima i reakcijama na portalima i društvenim mrežama, crnogorski građani ne dijele mišljenje svojih predstavnika u vlasti i ne osjećaju se bezbjedno zbog nerijetkih bombaških napada i pucnjava u frekventnim djelovima gradova.

Većinu stradalih policija je označila kao pripadnike nekog od kriminalnih klanova – najčešće kotorskih, dok se za nekoliko njih ispostavilo da su nevine žrtve navodnog „rata zbog droge“.

Bivši skupštinski poslanik i ministar pravde (u vrijeme SRJ) – advokat Dragan Šoć smatra da se nakon eksplozija u centru grada i stradanja nedužnih građana povećao osjećaj nesigurnosti kod građana. Najburnije reakcije izazvala je prošlogodišnja pucnjava u centru grada kada su u kafe restoranu “Forum” ubijeni Miloš Šaković, kojeg je policija označila kao pripadnika jednog od klanova, dok je kao slučajna žrtva obračuna stradao Radivoje Jovanović.

“Ne boji se čovjek baš za svoj život, ali ja sam neko ko često ide centrom grada. Ne znam koliko puta sjednete u onaj “Forum”, pa dešava li vam se ponekad da zazirete, pa gledate da pokušate da legitimišete ko je tamo, pa po prezimenima, eventualno, da naslućujete može li neko biti meta nečega. Ili idete ne znajući da je pod nečiji auto podmetnuta bomba ili naveče parkirate negdje ne znajući šta može da se desi”, kazao je Šoć “Vijestima”.

Šoć: Stanje se pogoršalo

On smatra da se stanje unutrašnje bezbjednosti pogoršalo od 2006. godine ukoliko se uzme u obzir način izvršenja ubistava koji su koristili kriminalni klanovi.

“Ti obračuni kriminalaca i obračuni u vezi sa kriminalom bili su i dok je Crna Gora bila dio Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Nekada je to bilo vrlo ciljano – usmjereno prema određenim ljudima. Danas se ne gleda ni gdje se to vrši, ni da li je moguće da strada neko ko je ‘kolateralna šteta’. Ako posmatramo taj aspekt, ne da se nije poboljšalo stanje, nego se naprotiv pogoršalo”, pojasnio je.

Kazao je i da se raniji obračuni nijesu događali zbog droge ili da, kako tvrdi, tada to “nije bilo toliko vidljivo”. Rekao je da su to ranije bili “manje više poznati ljudi koji su pripadali nekoj starijoj generaciji sa asfalta”.

Šoć je ocijenio da nijedno od ubistava nije razriješeno – odnosno da nije primijetio da su pribavljeni materijalni dokazi i da je sudski procesuirano.

“Koliko vidim, imamo opšte fraze ‘bili su bliski’ ovome ili onome klanu, kao informaciju o tome šta je motiv likvidacije. I na posredan način upućuje se na jedan logičan zaključak ko je naručio likvidaciju, a ne vidim da je bar jedno od tih ubistava rasvijetljeno do kraja”, rekao je on.

228 ubistava dogodilo se na teritoriji Crne Gore od 2006. godine, kada je Crna Gora postala nezavisna država, do danas. Prema ranijim podacima Uprave policije do 2017. godine dogodilo se 201 ubistvo, od kojih su do tada 33 bila nerasvijetljena. Prema “Crnoj knjizi”, internet bazi ubistava na teritoriji Crne Gore i Srbije, tokom 2017. godine dogodilo se 12 ubistava, od kojih tri još nijesu razriješena. Isti broj ubistava je, prema podacima Uprave policije, izvršeno prošle godine na teritoriji Crne Gore. Međutim, za četiri ubistva još se ne znaju počinioci.

Šoć tvrdi da nema nikakvih sumnji da saradnja među policijama Crne Gore i Srbije funkcioniše, jer bi, smatra, bilo “potpuno sumanuto” da je drugačije.

“Ako jeste drugačije, onda imamo problem sa korupcijom i kriminalom unutar bezbjednosnih struktura”, kazao je.

Petoro iz Crne Gore stradalo u 2019.

Ova godina počela je ubistvom Nikole Ćupića u centru Podgorice. On je početkom februara stradao u eksploziji automobila, a policija je tada saopštila da je riječ o bezbjednosno interesantnoj osobi, bliskoj jednoj od crnogorskih kriminalnih grupa.

U Kotoru je potom ubijen Vesko Vukotić (69), otac navodnih vođa takozvanog škaljarskog kriminalnog klana Jovana i Igora.

On je ubijen 20. aprila u kotorskom naselju Dobrota, ispred porodičnih apartmana “Vukotić”.

Ubicu su snimile nadzorne kamere, ali se na snimcima ne vidi njegov lik, jer je zaklonjen kačketom. Policija nije saopštila detalje ubistva šezdesetdevetogodišnjaka. Navodno, u toj istrazi nema pomaka, a inspektori gotovo svakodnevno saslušavaju članove kavačkog kriminalnog klana na čijem čelu su navodno Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan koji je u zatvoru.

Posljednje ubistvo dogodilo se 29. aprila u Podgorici, kada je u blizini autobuske stanice ubijen dvadesetosmogodišnji Milo Ilić. Inspektori vjeruju da je život izgubio u nastavku obračuna crnogorskih kriminalnih klanova koji traje od kraja 2014. godine.

Država godinama ne može da stane na kraj ratu kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana, koji je odnio više desetina života. Rat nekad jedinstvene kriminalne grupe počeo je krajem 2014. godine kada je u Valensiji, iz stana Gorana Radomana nestalo 200 kilograma kokaina.

Prva žrtva rata bio je upravo Radoman koji je ubijen u Beogradu 20. februara 2015. godine. Od tada su Kotorani i njihovi saradnicu međusobno počeli da se ubijaju širom Crne Gore, ali i van njenih granica.

Tako su prije nedjelju dana u Njemačkoj ubijeni Podgoričanin Darko Mijović i Baranin Nikola Jovanović, koji su navodno bliski barskom ogranku takozvanog škaljarskog klana.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com