Home / NOVOSTI / U Hrvatsku stigle oružane snage Crne Gore, BiH, Slovenije i S. Makedonije

U Hrvatsku stigle oružane snage Crne Gore, BiH, Slovenije i S. Makedonije

U sklopu međunarodne vojne vježbe “Hitni odgovor 19”, u Hrvatsku je došlo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je preko graničnog prelaza Karasović stiglo šest motornih vozila i 22 pripadnika Vojske Crne Gore, a preko graničnog prelaza Ličko Petrovo Selo došlo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila, prenosi Hina.

Iz vojske Sjeverne Makedonije preko graničnog prelaza Bajakovo u Hrvatsku je stiglo ukupno 30 pripadnika sa 12 motornih vozila, a preko graničnog prelaza Macelj 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava slovenačke vojske.

Navodi se da su vojne snage tih zemalja došle na vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Hina je juče prenijela da su u sklopu međunarodne vojne vježbe “Hitni odgovor 19” u zadarsku luku Gaženica stigla dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Krka” i “Cetina”, iz kojih se “iskrcalo stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih bezbjednosnih snaga sa 23 vozila”.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da u vježbi među 1.600 vojnika učestvuju oni iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Italije i Njemačke.

phocathumblimmediateresponse192105201907

Foto:morh.hr

Međunarodna vojna vježba “Hitni odgovor 19” odvija se od 10. maja do 6. juna na teritoriji Hrvatske na vojnom poligonu kod Slunja, u kasarni “Josip Jović” u Udbini, kao i na području Slovenije i Mađarske.

phocathumblimmediateresponse192105201917

Foto:morh.hr

Vježbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

Tanjug/Večernji.hr

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com