IVICA DAČIĆ PREŽIVIO BOMBAŠKI NAPAD: Terorista samoubica se RAZNIO ispred rezidencije u autu punom eksploziva - Volim Podgoricu

IVICA DAČIĆ PREŽIVIO BOMBAŠKI NAPAD: Terorista samoubica se RAZNIO ispred rezidencije u autu punom eksploziva

Šef diplomatije Srbije je juče ujutru bio na sastanku sa predsjednikom Somalije u predsjedničkoj palati u Mogadišu kad je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva.

Ivica Dačić, šef diplomatije, zadesio se usred terorističkog napada u Somaliji.

Dačić je juče ujutro bio na sastanku s predsjednikom Somalije u predsedničkoj palati u glavnom gradu Mogadišu, kada je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva! U napadu je poginulo najmanje šestoro ljudi, dok je njih 13 povrijeđeno.

 

Na meti vlast i gosti

Ivica Dačić je danima unazad na službenom putu u Africi, a prema planu posjete, bilo je predviđeno da se diplomatska ofanziva Ministarstva spoljnih poslova završi u Somaliji. Delegacija iz Srbije je bila dva dana u Somaliji, a poslednjeg dana posjete, juče, Dačić je imao sastanak s predsjednikom države Muhamedom Abdulahi Muhamedom.

Dok je Dačić sa domaćinima razgovarao u predsjedničkoj palati, ispred rezidencije je došlo do terorističkog napada – eksplodirao je automobil-bomba pun eksploziva koji je vozio samoubica.

 

FOTO: AP

Svi svjetski mediji su odmah prenijeli vest – u eksploziji je povrijeđeno više od 13 ljudi, uključujući i dva poslanika somalske skupštine, dok je tjelohranitelj jednog od njih poginuo na mestu. Poginulo je najmanje šestoro ljudi, većinom vojnika. Automobil-bomba je eksplodirao kod bezbjednosnog punkta kod predsjedničke palate dok su vojnici obavljali bezbjednosne provjere vozila na glavnom putu. Odgovornost za napad, javljaju mediji, preuzela je somalska ekstremistička pobunjenička grupa Al Šabab, navodeći da su na meti bila vozila s vladinim zvaničnicima.

Dačić u razgovoru za Kurir kaže da su „jedva pretekli“.

 

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

– Ovdje (u Somaliji) jedva pretekosmo. Automobil-bomba ispred predsjedničke palate dok smo bili na sastanku. Ima mrtvih u napadu – navodi Dačić.

 

Nisam se uplašio

 

Šef diplomatije dodaje da su oni u predsjedničkoj palati čuli eksploziju, ali da se on nije nimalo uplašio.

– To je puklo… Predsjednik Somalije se štrecnuo, a ja ništa. Kažem: „Navikli smo mi na to, nas su bombardovali“, a on će na to: „Da su ovdje bili neki sa Zapada, pobegli bi glavom bez obzira“ – navodi on, kao i da nije bilo evakuacije zaposlenih i gostiju u predsjedničkoj palati.

Dačić je noć pred sastanak spavao u Mogadišu i kaže da je prvi ministar na svijetu koji je to uradio. Razlog leži u činjenici da pomenuta ekstremistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsjedničkog kompleksa i u hotelima u kojima često borave zvaničnici vlade i stranci.

– Ja sam prvi ministar na svijetu koji je spavao u Mogadišu – dodaje Dačić.

Kako je posjeta Somaliji bila poslednja u Dačićevoj agendi, prema ranije utvrđenom planu, on je odmah nakon sastanka krenuo za Srbiju.

2 komentara

  1. We still cannot quite believe I may often be any type of those checking important points available on your webblog. Our neighbors i are sincerely thankful for ones generosity enchanting giving me possibility pursue our chosen profession path. Published right information I purchased in your web-site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com