Kilibarda: Prvi put u istoriji da Crna Gora osjeća stabilnost - Volim Podgoricu

Kilibarda: Prvi put u istoriji da Crna Gora osjeća stabilnost

Sudbonosnog 21. maja 2006. tada republika Crna Gora voljom većine građana obnovila je nezavisnost, postala Država i nesporno odbrala pravi put, saglasni su sagovornici Nove M.

Obnavljanje crnogorske državnosti je jedan krupni istorijski dogadjaj koji se čekao toliko vremena i koji ne može niko da negativno ocjenjuje,kazao Novak Kilibarda.

Prvi put mogu reći u istoriji da Crna Gora osjeća stabilnost – kazao je Kilibarda za Novu M i podsjetio je da je državnost Crne Gore, bila ukinuta, na kako kaže nezapamćen način.

“Ne smijemo dovoditi u pitanje činjenicu da je Crna Gora povratila svoju državnost koja joj je bila ukinuta na jedan nezapamćen način u istoriji .U tom svemu ima značajno ulogu gospodin Milo Đukanović, svojom harizmom i značenjem. No, i pored učinjog, pred našom državom je još  neriješenih dilema.Usvajanje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica važan je trenutak za slobodnu i građansku Crnu Goru” kazao je Kilibarda i dodao da se moraju rješavati nekakrupna pitanja kao što je povratak crkvene imovine državi, da država da i srpskoj crkvi da i ona ima svoja prava ali da autokefalna crnogorska crkva ima potpuna prava.

Danilo Burzan kaže da je najvažnije učvršćenje opredjeljenja najvećeg dijela građana da je obnova nezavisnosti bila i potreba i nužnost, i to što smo nastavili i još čvršće i utemaljili suživot različitosti i obezbijedili da se reforme ipak odvijaju i da smo sve blizi učlanjanju u klub evropskih nacija.

Sada je obnovljenu državnost, prema mišljenju novinara i publiciste Danila Burzana, neophodno učvrstiti.

“Ako smo obnovili državu , jos je nijesmo učvrstili na način i u mjeri da država bude prava i demokratska država sa institucijama. Nažalost još uvijek ima i onih kojima država na samo da nije po mjeri , nego su i protiv nje i rado bi je se odrekli.”, kazao je on.

Da možemo biti ponosni, 13. godina nakon referenduma na  kojem je , crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, potcrtava  i urednik političke redakcije u Pobjedi, Nenad Zečević.

“Postala je članica NATO, to je ključni spoljnopolitički prioritet, koji je ostvaren prije dvije godine, ostalo je da se ispuni taj drugi strateški prioritet, to je članstvo u Evropskoj uniji i  Crna Gora  će time zaokružiti svoj dva spoljnopolitička prioriteta.Činjenica je da su plate i penzije duplirane u poslednjih 13. godina, da je BDP po glavi stanovnika porastao, da su porasle investicije.”, kazao je Zečević.

 

 

Trebalo bi se osvrnuti i na mlade, smatra Zečević.

“Jedan od bitnih segmenata je zadržati mlade da ostanu uCrnoj Gori obzirom da će se potencijali članstvom u Evropskoj uniji otvoriti da mladi masovno napuste zemlju.”

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Crnogorsku nezavisnost podržalo je  55,5 odsto. Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

Nova M

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com