Počela izgradnja krova na crkvi Svetog Save u Njujorku, koja je uništena u požaru na Uskrs prije tri godine - Volim Podgoricu

Počela izgradnja krova na crkvi Svetog Save u Njujorku, koja je uništena u požaru na Uskrs prije tri godine

U Njujorku je počela izgradnja krova na pravoslavnoj crkvi Svetog Save koja je uništena u požaru na pravoslavni Uskrs 2016. godine. Uporedo sa krovom biće postavljen i novi armirani betonski pod, kao i privremeni prozori i vrata za kontinuiranu zaštitu od vremenskih nepogoda, saopštio je Građevinski odbor za obnovu Srpske pravoslavne katedrale Svetog Save, objavljeno je na sajtu SPC.

Episkop istočnoamerički Irinej naglasio je da je ova faza rekonstrukcije uistinu predznak početka vaskrsnuća hrama od požara, koji ga je uništio prije tri godine.

– Još važnije, ovaj sveti zadatak ostvaruje se u vrijeme jubilarne proslave 800 godišnjice autokefalnosti SPC i posvećenja Svetog Save za prvog arhiepiskopa srpskog – rekao je vladika Irinej.

Crkva Svetog Save u Njujorku, Menhetn

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku – Saint Sava Cathedral in New York

On je dodao da je Crkva Svetog Save svetinja svih Srba, “gdje god oni živjeli”, posebno imajući na umu da je ona dio nasleđa svetog Nikolaja Žičkog.

– Stoga, koristimo ovu priliku da sa očinskom ljubavlju pozovemo sve pravoslavne hrišćanske Srbe i sve ljude dobre volje, koji u svojim srcima i dušama osjećaju i imaju radost Vaskrslog Gospoda, da se molitveno i zajedno usresrede ka obnovi naše dragocjene svetinje, znajući da, prema riječima našeg svetog zastupnika vladike Nikolaja Žičkog i Svepravoslavnog, naša katedralna crkva može da vaskrsne samo ako se mi Srbi obožimo, složimo i umnožimo – poručio je episkop Irinej.

Crkva Svetog Save sagrađena je 1850. godine i predstavlja značajni istorijski spomenik grada Njujorka i Nacionalnog registra istorijskih mjesta. U njoj je 1865. održana prva pravoslavna liturgija u SAD.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com