Home / NOVOSTI / Društvo / RUSIJA O SLUČAJU DRŽAVNI UDAR: Politizacija pravde u Crnoj Gori! Naši odnosi su već na istorijskom minimumu, a ovo samo vodi pogoršanju!

RUSIJA O SLUČAJU DRŽAVNI UDAR: Politizacija pravde u Crnoj Gori! Naši odnosi su već na istorijskom minimumu, a ovo samo vodi pogoršanju!

Presuda Višeg suda u Podgorici u slučaju takozvanog pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016, ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sistema pravde i njegovu podložnost manipulacijama spolja, ocjenilo je  rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ta presuda, upozorava se u saopštenju, može samo da pogorša odnose između dvije zemlje koji su, kako se ističe, već na istorijski niskom nivou.

Rusko ministarstvo na taj način je odgovorilo na zahtjev Evroazija dejlija (EurAsia Daily) da prokomentariše to što je crnogorski sud u odsustvu osudio dvojicu ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u tom predmetu i procjeni kako će ta odluka uticati na odnose dvije države, prenosi CDM.

U saopštenju Odeljenja za informisanje ruskog MSP ocenjuje se da je “s obzirom na pristrasnost istrage i suda, osuda svih optuženih u ovom slučaju, uključujući dva ruska državljana, očekivana”.

Navodi se da je stav Moskve da su “dokazi”, koje je predstavio tužilac, “nedvosmisleno pokazali apsurdnost i nedoslednost teze, nametnute prije više od dvije godine, o navodnoj zavjeri”.

Rusko ministarstvo ponovo je kategorično negiralo mogućnost zvaničnog učešća ruske države u “inkriminišucim pokušajima organizovanja nezakonitih radnji” ističući da na takve optužbe gleda kako na apsolutno neosnovane.

“Odluku suda prvenstveno smatramo elementom konjunkturne unutrašnje političke borbe, čiji je cilj da eliminiše protivnike aktuelne vlasti. Ovaj neprijateljski korak može samo pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj tački u čitavoj njihovoj istoriji”, poručilo je rusko ministarstvo.

Sudijsko vijeće, na čelu sa sudijom Suzanom Mugošom u Višem sudu u Podgorici, saopštilo je 9. maja da su optuženi za slučaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, u oktobru 2016. krivii.

Viši sud u Podgorici osudio je Vladimira Popova na 12, a Edvarda Šišmakova na 15 godina zatvora. Riječ je o prvostepenoj presudi i optuženi će imati pravo žalbe.

(Tanjug)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com