SPREMITE ZA LJETO KAO NIKADA DO SADA: Oluje, poplave, orkanski vjetrovi! - Volim Podgoricu

SPREMITE ZA LJETO KAO NIKADA DO SADA: Oluje, poplave, orkanski vjetrovi!

Poznati meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za nadolazeće ljeto za cijelu Evropu. Kako najavljuju, većem dijelu Evrope prijete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje.

Jake oluje na Balkanu, ali i paklene vrućine

Dok će veći dio Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje. To važi posebno za područje Dalmacije, ali i južne djelove Hrvatske. Sjevernom Jadranu, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji prijete duža razdoblja velikih vrućina i toplotni talasi.

“Iako djelovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremna vrućina biće ograničena”, piše AccuWeather.

Opasne oluje prijetiće području od Grčke do Srbije, Rumunijei Bugarske, ali i djelovima Jadrana.

“Ove će oluje donijeti velik broj munja, poplave i orkanske vjetrove”, upozoravaju meteorolozi.

“Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada”, dodaju.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslijepodnevnih i večernjih sati.

Opasne vrućine od Španije sve do središnje Evrope

Ljeto će u Evropi svakako obilježiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Toplina će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u djelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo sedmicu dana, piše Index.

Čak i kada najintenzivniji toplotni talasi popuste, uslijediće samo kratko razdoblje prosječnih temperatura prije nego što se ponovno popnu na opasne razine.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od sjeverne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

“Temperature će u djelovima južne i istočne Francuske od jula do početka avgusta ići preko 40 Celzijevih stepeni”, izjavio je meteorolog Tiluer Roys.

Djelove Španije i Portugala očekuju toplotni talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 Celzijeva stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osvježenje neće osjetiti ni tada.

Požari prijete Španiji, Portugalu i Alpima

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom ljeta donijeće i veliku opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

Područja s najvećim rizikom biće ona od sjevernog Portugala do sjeverne Španije i od Alpa do Njemačke i Češke.

Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Evrope rezultiraće bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina. Međutim, kako će suvo vrijeme prevladavati početkom ljeta, tako će i opasnost od požara biti još veća.

Sušna razdoblja dominiraće većim dijelom ljeta širom Irske, južnih djelova Ujedinjenog Kraljevstva i sjeverne Francuske.

Temperature će uglavnom biti oko ili iznad prosjeka od juna do avgusta.. Biće mogući kratki toplotni talasi, ali neće trajati duže od tri-četiri dana.

“Tokom ovih vrućih razdoblja temperature mogu dosegnuti 32 Celzijeva stepena”, prognozira AccuWeather.

Index.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com