AUSTRIJSKA POLICIJA ZAPLENU DROGE VRIJEDNE 8,6 MILIONA EURA POVEZUJE SA UBISTVOM NOVLJANINA: Dileri iz Beča bili na vezi sa Roganovićem? - Volim Podgoricu

AUSTRIJSKA POLICIJA ZAPLENU DROGE VRIJEDNE 8,6 MILIONA EURA POVEZUJE SA UBISTVOM NOVLJANINA: Dileri iz Beča bili na vezi sa Roganovićem?

Kriminalna grupa koja se u Austriji sumnjiči za šverc droge vrijedne oko 8,6 miliona eura povezana je sa ubistvom Novljanina Vladimira Roganovića u Beču u decembru 2018. godine. Kako prenose austrijski mediji, tamoši inspektori provjeravaju vezu između ova dva događaja. Prema navodima portala kosmo.at, trojica osumnjičenih za šverc droge bili su u direktnom kontaktu sa Roganovićem.

Zbog šverca droge uhapšeno je ukupno 14 osoba, a okarakterisani su kao klan sa Balkana. U ovoj akciji zaplijenjeno je 112 kilograma kokaina, 71 kilogram amfetamina, 19 kilograma marihuane, pet kilograma kanabisa i 3,6 kilograma heroina.Austrijski istražitelji saopštili su da se vrijednost zaplijenjenih narkotika na crnom tržištu procjenjuje na 8,6 miliona eura. Identitet osumnjičenih nije saopšten.

Istraga o ovom slučaju počela je još 2017. godine. Osumnjičeni su hapšeni u nekoliko akcija, a riječ je uglavnom o državljanima Crne Gore i Srbije. Navodno, uhapšeni su osobe bliske takozvanom kavačkom klanu.

Prema podacima iz istrage, kriminalna grupa djelovala je širom Evrope, a imali su kontakte i u Južnoj Americi, gdje su nabavljali kokain.

Zvaničnici austrijske policije saopštili su da se na ovom slučaju intenzivno rade od 2017. godine. Istrage su vođene širom Evrope, i to pod rukovodstvom Savezne kriminalističke policije Austrije. Prije akcije u Austriji, nekoliko osumnjičenih lišeno je slobode u drugim državama.

Prvo hapšenje dogodilo se u septembru 2017. godine u Njemačkoj, kada su uhapšena petorica muškaraca osumnjičenih da su članova srpsko-crnogorskog klana. U maju 2018. lisice na ruke stavljene su još jednom osumnjičenom u Francuskoj. Na kraju te godine uslijedio je najveći udarac u borbi protiv balkanske mafije, kada je u Beču uhapšeno ukupno osam osoba.

Osumnjičeni pripadnici „balkanskog klana” praćeni su od 2017. godine, kada su u više navrata presretnute i zaplijenjene njihove pošiljke. Hapšenje 14 osumnjičenih, kako su saopštili austrijski nadležni organi, rezultat je detaljnih višemjesečnih aktivnosti koje su rezultirale raskrinkavanjem veoma moćne kriminalne grupe. Svi osumnjičeni su i prisluškivani, što je omogućilo prikupljanje dokaza, a tokom hapšenja je zaplijenjena velika količina narkotika. Upravo ovim prisluškivanjem inspektori austrijske policije su otkrili da su trojica uhapšenih bili u direktnom kontaktu sa Vladimirom Roganovićem.

U Njemačkoj je u prethodne dvije godine sprovedeno nekoliko akcija u kojima su uhapšeni državljani Crne Gore. U novembru prošle godine raskrinkana je kriminalna grupa koju su predvodili državljani Crne Gore i Srbije, a koja se sumnjiči da je u Njemačkoj švercovala narkotike. Tada je uhapšeno 16 osumnjičenih, 15 muškaraca i jedne žene, dok se protiv 68 osoba vodi istraga.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com