Kotorska vlast bi izbore, neće da preda vlast DPS-u - Volim Podgoricu

Kotorska vlast bi izbore, neće da preda vlast DPS-u  

Predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović (DSS) pitala je Ministarstvo javne uprave da li zbog zakonskih nepreciznosti i odredbi Ustava Crne Gore, ona treba da vrši funkciju predsjednika Opštine do izbora novog ili uvođenja privremene uprave.

U Zakonu o lokalnoj samouporavi, navodi Perović u dopisu MJU koji je poslala u petak nakon sjednice kolegijuma Skupštine, postoji pravna praznina jer on ne predviđa situaciju kakva je sada u Kotoru – da je gradonačelnik razriješen, a da SO pritom nije ovlastila potpredsjednika Opštine da vrši funkciju predsjednika.

Ona traži da joj MJU, odnosno ministarka Suzana Pribilovićodgovori da li se može analogijom primijeniti rješenje iz Ustava Crne Gore koji propisuje da u istovjetnoj okolnosti (prestanku mandata predsjednika države), njegovu funkciju obavlja predsjednik Skupštine.

Kolegijum predsjednika SO Kotor u petak je raspravljao o inicijativi DPS-a, HGi, LP, SD koju je podržala i Bruna Lončarević, bivša odbornica SDP-a, da se zakaže sjednica Skupštine kako bi se birao predsjednik. Takođe i o predlogu kotorske vladajuće koalicije da se Vladimiru Jokiću(Demokrate) zamrzne funkcija do odluke Upravnog suda o njegovoj smjeni.

Jokić je uz podršku dva odbornika SDP-a smijenjen 24. aprila. Odbor DPS-a u Kotoru juče je objavio da je svog predsjednika Željka Aprcovića predložio za novog gradonačelnika. Oni, kako je rečeno “Vijestima”, očekuju da Dragica Perović zakaže sjednicu.

U petak 24. aprila je mjesec dana nakon smjene Jokića, i ako ne bude izabran njegov nasljednik, Vlada treba da imenuje prinudnu upravu, odnosno odbor povjerenika.

Perović u pismu MJU, u koje su “Vijesti” imale uvid, traži instrukcije kako da postupi u pokušaju prevazilaženja aktuelne krize vlasti i upravljanja kotorskom Opštinom. Na taj način nastavlja se međusobno „natezanje“ dviju strana jer DPS, pojačan sa odlučujućim 17-tim glasom „prebjegle“ odbornice Lončarević, žuri da preuzme lokalnu vlast u Kotoru. Do sada vladajuća koalicija Demokrata, URA, DF i SNP pokušava to da spriječi i da se na vanredne lokalne izbore što prije ode bez prethodnog povrataka depeesovaca i njihovih saveznika u fotelje lokalne izvršne vlasti.

Kotor je praktično „obezglavljen“ od 24. aprila kada je nova većina u lokalnom parlamentu smijenila Jokića.

Oni međutim, pritom nisu kako zakon nalaže, donijeli odluku kojem od tri potpredsjednika Opštine se prenose ovlašćenja predsjednika do izbora novog gradonačelnika, pa je Kotor doveden u blokadu jer niko od preostalih opštinskih funkcionera nema deponovan potpis i ovlašćenja da odobrava isplate iz gradske kase.

U obraćanju Pribilovićevoj, Perović je podsjetila na zakonsku nadležnost MJU za “davanje objašnjenja, mišljenja, stručnih uputstava i instrukcija za primjenu zakona i drugih propisa” i zatražila precizna uputstva kako da se aktuelna situacija u Kotoru prevaziđe u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Da li se može, ili preciznije smije, birati novi predsjednik opštine do okončanja sudskog spora pred Upravnim sudom, a polazeći od toga da se radi o predmetu koji obavezuje na hitno postupanje?”, pitala je Perović ministarku.

Ona od MJU traži i da se izjasni ima li bilo kakve zakonske prepreke da se u SO Kotor usvoji Odluka o odlaganju primjene odluke o Jokićevoj smjeni dok se Upravni sud ne izjasni po njegovoj tužbi.

“Nije bilo strpljenja i povjerenja u vašu ažurnost”

Perović je u pismu MJU navela da je zbog potrebe da dobije njihovo mišljenje prekinula sjednicu SO 24. aprila, ali da nova većina DPS-SD-HGI-LP i dva odbornika SDP to tada nisu ispoštovali, već su samoinicijativno nastavili zasi jedanje i donijeli odluku o smjeni Jokića, bez imenovanja lica ovlašćenog da obavlja funkciju gradonačelnika, čime su grad doveli u blokadu. “Nažalost, nije bilo ni strpljenja, ni povjerenja u vašu ažurnost, od strane, tog dana formirane skupštinske većine da sačekaju, vjerujem, vaše hitno reagovanje na moj zahtjev tim povodom, već se pristupilo postupanju koje je sada predmet sudskog spora zbog činjenice da su prekršeni i Zakon i Statut i Poslovnik”, napisala je Perovićeva.

Aprcović bolje zarađuje kao advokat, Jokić primao po 1.090 eura

Kandidat za predsjednika Opštine Kotor Željko Aprcović više zarađuje kao privatnik nego kao javni funkcioner, pokazuje njegov imovinski karton za 2018, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Kao odbornik u SO Kotor on je mjesečno primao 200 eura, a 207 kao poslanik u Skupštini, predsjednik je skupštinskog Odbora za politički sistem, član Ustavnog i zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju.

Agenciji je prijavio da mjesečno zarađuje 800 eura od samostalne djelatnosti, odnosno advokature.

Aprcovići nemaju nepokretne imovine, sem 19 godina stari automobil “nisan mikra” koji je registrovan na njegovu suprugu Marijanu Aprcović.

Prema kartonu, vlasnici su 119.000 akcija u Izboru Bar. Funkcioner DPS-a dao je Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić je primao oko 1.090 eura mjesečno, a šest puta je primio i 153 eura naknade kao predsjednik Savjeta za upravljanje prirodnim i kulturno istorijskim područjem Kotora. Jokić vozi “folksvagen golf 5” iz 2005. a ima 18 odsto udjela u privrednom društvu “Abpm Sport Agency”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com