SDT odbacilo izvještaj o istrazi ubistva Duška Jovanović - Volim Podgoricu

SDT odbacilo izvještaj o istrazi ubistva Duška Jovanović

Nakon detaljne istrage, u koju su bile uključene i italijanske vlasti i forenzičari iz Visbadena i Danilovgrada, Specijalno državno tužilaštvo je odbacilo kao neosnovanu prijavu, odnosno izvještaj koji je privatni detektiv sačinio povodom istrage o ubistvu Duška Jovanovića, saopšteno je Danu iz tužilaštva.

Kako su saopštili, na osnovu svih prikupljenih dokaza i odrađenih provjera nema ni osnova sumnje da su lica koja se u izvještaju detektiva pominju kao organizatori i pomagači učestvovali u ubistvu urednika Dana.

Detektiv koji je sačinio izvještaj je tražio da se posredstvom međunarodne pravne pomoći uporedi DNK
italijanskih državljana koji su, kako tvrdi, učestvovali u ubistvu Jovanovića sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Visbaden.

Postupajući no naredbi Specijalnog državnog tužilaštva od 12. februara, tom organu je dostavljen izvještaj DNK vještačenja.

“Nakon analize tog izvještaja, kao i svih do sada prikupljenih podataka i dokaza, ocijenjeno je da ne postoji osnovana sumnja da su Đuzepe Đordano, Antonio Prikoko i Điole Karmelo Manđola, koji su u predmetnom detektivskom izvještaju označeni kao neposredni izvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo kao i drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima no službenoj dužnosti”, saopšteno je iz tužilaštva.

Kako su dodali, ni u pravcu tvrdnji o organizatorima i pomagačima koji se navode u predmetnom izvještaju nijesu navedene niti su prikupljenim podacima i dokazimautokuizviđajautvrđene činjenice koje bi upućivale na osnov sumnje u njihovu istinitost, odnosno koje bi ukazivale na osnov sumnje da su ta lica na bilo koji način učestvovala u ubistvu Jovanovića.

U izvještaju se pominje i Damir Mandić, za kojeg je još ranije utvrđeno da je kao saučesnik učestvovao u ubistvu urednika Dana.

Vještak iz Visbadena Martin Ekert potvrdio je na suđenju da su tragovi optuženog pronađeni na pušci koja je nađena u “golfu 3” iz kojeg je pucano na Jovanovića.

On je kazao da je 17 miliona puta vjerovatnoća da je optuženi Mandić jedan od izazivača traga na razmazu puške. Vještak je 2009. godine izjavio da je 40 miliona puta vjerovatnije da je Mandić izazivač tog traga.

Apelacioni sud Crne Gore je prije dvije godine potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Mandić osuđen na 19 godina zatvora za sa izvršilaštvo u ubistvu Jovanovića.

Konačan epilog za jednog od učesnika u zločinu desio se tek prije nešto više od godinu dana.

Sudsko vijeće Višeg sudau Podgorici kojim je predsjedavala sudija Vesna Moštrokol izreklo je Mandiću, optuženom za saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića, jedinstvenu kaznu zatvora od 19 godina.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com