“Šansa da postanemo veliki izvoznici električne energije” - Volim Podgoricu

“Šansa da postanemo veliki izvoznici električne energije”

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju predispozicije da postanu veliki izvoznici električne energije čije će viškove, putem podmorskog kabla, koji povezje Crnu Goru i Italiju, plasirati na evropsko tržište, saopštio je Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore tokom jutrošnjeg susteta privrednika dvije zemlje, kojem su prisustvovali i premijeri Duško Marković i Zoran Zaev.

Golubović je objasnio da geografska blizina i kompatibilne privrede Sjeverne Makedonije i Crne Gore šansa za poslovne zajednice da intenziviraju saradnju, i da je moguća realizacija zajedničkih projekata “u oblasti izvora energije, vodosnabdijevanja, prečišćavanja voda i upravljanja komunalnim otpadom”.

Premijer Duško Marković rekao je da dobar temelj saradnje predstavlja to da narode obje države vezuje viševjekovno prijateljstvo i spremnost na dijalog.

„U sektoru turizma želim da skrenem pažnju i na šansu koju možemo da ostvarimo kroz zajednički nastup ka trećim dalekim tržištima, posebno imajući u vidu komplementarnost turističkih proizvoda naše dvije zemlje“, poručio je crnogorski premijer i kao prioritet istakao pronalaženje modaliteta za uvođenje avio linije Skoplje-Podgorica, u koju bi bilo uključeno i Sarajevo.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, ocijenio je da je važno da unaprijedimo saradnju i iskoristimo prednosti koje imamo, jer smo isti po mentalitetu.

“Mi smo bratski narod i lako se razumijemo“, istakao je Zaev.

Predsjednik Stopanske komore, Branko Azeski, rekao je da su radnici iz ugostiteljskog sektora Sjeverne Makedonije su navikli da preko ljeta dolaze u Crnu Goru, ali da je neophodno i da poljoprivredna roba još brže stiže kako bi zadovoljila potrebe ovdašnje turističke privrede.

Crna Gora i Sjeverna Makedonija lani ostvarile robnu razmjenu u vrijednosti od 38 miliona eura, što je 5,3 odsto više u odnosu na 2017. Golubović je naveo da je Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo 12,8 odsto više turista iz Sjeverne Makedonije u odnosu na 2017. godinu.

Vijesti

1 komentar

  1. Spot lets start work on this write-up, I honestly feel this web site needs considerably more consideration. I’ll probably be again to see considerably more, thank you that info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com