U sedam podgoričkih parkova stigle nove klupe - Volim Podgoricu

U sedam podgoričkih parkova stigle nove klupe

Sedam podgoričkih parkova dobilo je sedam novih klupa, koje su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar simbolično donirali Podgorici u čast Evropskog dana parkova.

„U Evropi se obilježava Dan parkova, a naša ideja je bila da zajedno sa Evropskom unijom učinimo nešto lijepo za naše parkove. Kako održavanje parkova obavljamo na dnevnom niovu, a biljke njegujemo u skladu sa kalendarom njegovanja biljaka, odlučili smo da u svakom parku ugradimo po jednu parkovsku klupu“, rekla je direktorica Zelenila Daca Popović.

Savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije Nadežda Dramićanin pojasnila je da je donacija simboličan poklon građanima Podgorice, u okviru Mjeseca Evrope, koji se obilježava u maju kada se slavi rođendan Evropske unije.

„Mjesec Evrope obilježavamo različitim događajima za građane, kako bi  pričali o raznim temama koje su bitne za Crnu Goru, u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Jedna od tih bitnih tema je ekologija i očuvanje životne sredine. Zato koristim ovu priliku da pozovem građane da dođu u park, uživaju u prirodi i vide nove klupe koje predstavljaju mali poklon za njih. Takođe, pozivam ih da zajedno čuvamo prirodu, parkove i klupe“, rekla je ona.

Evropski dan parkova se obilježava u čast dana kada su u Evropi proglašeni prvi nacionalni parkovi – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.

Dan je ustanovila Federacija nacionalnih parkova Evrope, kako bi skrenula pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Prvi put Dan parkova obilježen je širom Evrope 1999. godine.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com