Home / NOVOSTI / Društvo / CRNOGORSKI AUTO-PUT JE KINESKA ZLATNA KOKA: Otkrivene nove povlastice koji kompanija CNBC dobija od države

CRNOGORSKI AUTO-PUT JE KINESKA ZLATNA KOKA: Otkrivene nove povlastice koji kompanija CNBC dobija od države

Glavni izvođač radova na autoputu, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođena je od plaćanja 24 miliona evra za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

Iz resora koji vodi Vladan Joković, Danu su nedavno dostavljeni podaci u vezi sa carinama i akcizama za 2018. i deo 2019. godine, dok su im prošle godine proslijedili podatke za preostale tri godine.

Iz Uprave carina su pojasnili da je Zakonom o autoputu Bar-Boljare, članom 21, propisano oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala namenjenog za izgradnju autoputa, opreme namjenjene za ugradnju u objekte autoputa i za izgradnju autoputa i postrojenja namjenjena za izgradnju autoputa.

“Pravo na oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja ima izvođač radova na izgradnji autoputa, što znači da su samo ove tri grupe proizvoda, prilikom njihovog uvoza od strane izvođača radova, su oslobođene plaćanja carine. Za sve ostale proizvode carina se obračunava po propisanoj stopi za odnosni proizvod. Napominjemo da se PDV za sve proizvode, pa i gore navedene, koju uvozi izvođač radova obračunava po stopi od nula odsto (član 16 istog zakona), uz propisani uslov podnošenja kontrolne markice koju izdaje Poreska uprava”, pojasnili su iz Uprave carina.

 

Seebiz

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com