Home / NOVOSTI / Hronika / Crnogorski kriminalci aktivni na međunarodnom nivou: Poznati po krijumčarenju droge, cigareta i brutalnim obračunima

Crnogorski kriminalci aktivni na međunarodnom nivou: Poznati po krijumčarenju droge, cigareta i brutalnim obračunima

Kriminalci iz Crne Gore zauzeli su veliki prostor u izvještaju o organizovanom kriminalu u Švajcarskoj koji je objavljen prošlog mjeseca. Analitičari i stručnjaci iz organizacije OMCOM ocijenili su da su crnogorske kriminalne grupe, naročito tokom prethodne godine, potvrdile važnu ulogu u švercu droge.

U izvještaju se navodi da kriminalne grupe koje čine državljani Crne Gore, sa kojima najčešće sarađuju državljani Srbije, karakterišu članovi čiji poslovi su jasno podijeljeni, a djeluju izvan granica svoje države i krivična djela vrše na međunarodnom nivou. Kako piše u izvještaju, broj ovih kriminalnih grupa znatno je povećan u Švajcarskoj.

Osim stroge discipline u radu, njihovo nezakonito djelovanje karakterišu i najbrutalniji obračuni i bezobzirnost u ostvarivanju kriminalnih planova.

– Oni ne oklijevaju da sukobe rješavaju silom, bez obzira na činjenicu da tako mogu stradati i nedužni ljudi – piše u izvještaju u dijelu u kojem se opisuje djelovanje kriminalnih grupa iz Crne Gore i Srbije.

Osim šverca droge, kriminalne grupe iz Crne Gore poznate su i po trgovini ljudima i krijumčarenju imigranata.

– Takođe, naročito u poslednje vrijeme, državljani Crne Gore često su hapšeni zbog krađa. Riječ je uglavnom o uigranim grupama, koje su počinile niz serijskih krađa. Uglavnom su obijali luksuzna vozila i kuće – navodi se u ovom dokumentu.

Autori ovog izvještaja su podsjetili i na aktivnosti ozloglašene grupe „Pink Panter”, čiji su članovi uglavnom iz Crne Gore i Srbije.

– Još u maju 2009. godine uhapšena su dvojica pripadnika ove bande zbog pokušaja pljačke u zlatari u Lozani. Godinama kasnije ova grupa počinila je niz krađa u Švajcarskoj. Dvojica osumnjičenih su tokom 2013. godine zbog više razbojništava osuđeni na sedam, odnosno devet godina zatvora u Švajcarskoj – piše u izvještaju.

U tom dokumentu se navodi da su članovi bande „Pink Panter” u poslednjih deset godina opljačkali više od 120 zlatara širom svijeta.

Govoreći o kriminalu u kojem prednjače crnogorski državljani, autori izvještaja su zaključili da je njihova primarna aktivnost i šverc cigareta i droge preko mora.

– Najveće zaplene cigareta i narkotika pokazale su da se šverc odvijao kroz Crnu Goru – konstatovano je u izvještaju.

Kako se dalje navodi, u julu 2009. godine, na suđenju za nezakonitu trgovinu velikom količininom cigareta, za šta je suđeno članovima italijanske kriminalne organizacije, ustanovljeno je da se krijumčarenje cigrate odvijalo kroz Crnu Goru i da je uglavnom bilo namijenjeno italijanskom, engleskom i španskom crnom tržištu. Taj posao su organizovale najozloglašenije italijanske kriminalne grupe.

– Devedesetih godina, preko 200 miliona cigareta iz evropskih carinskih skladišta prošvercovano je preko Crne Gore u Italiju i prodato na crnom tržištu, a veliki dio novca stečen na ovaj nelegalni način prebačen je u Švajcarsku– piše u izvještaju.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com