ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA: Radonjić „čist” po pitanju Đukanovićeve kartice - Volim Podgoricu

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA: Radonjić „čist” po pitanju Đukanovićeve kartice

Specijalni državni tužilac Stojanka Radović odbacila je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj odbijajući da pokrene postupak protiv predsjednika Mila Đukanovića.

MANS je početkom godine od ASK tražio da se protiv Đukanovića pokrene postupak za utvrđivanje povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini i na nezakonito primanje i neprijavljivanje poklona.

Tražili su da ASK provjeri da li je Đukanović prekršio Zakon jer nije prijavio prihod ostvaren po osnovu poklona od strane Atlas banke, u iznosu od najmanje 16.741,24 eura po osnovu duga sa revolving kartice.

ASK je u kratkom roku odbila inicijativu MANS-a, tvrdeći da “u konkretnom slučaju nema elemenata za pokretanje postupka, jer posjedovanje platne kartice ne predstavlja poklon u smislu člana 6 Zakona o sprečavanju korupcije, odnosno nije u vezi sa vršenjem javne funkcije”.

MANS je nakon toga podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

U odgovoru tužilaštva, koji potpisuje Radovićeva, stoji da je krivična prijava MANS-a odbačena “jer ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni izvršio prijavljeno krivično djelo, niti drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Ona je još usmjerila MANS da može uputiti pritužbu za preispitivanje odluke Vrhovnom tužilaštvu, što su iz te NVO i učinili.

Iz VDT-a, na čijem čelu je Ivica Stanković, MANS-u su odgovorili da su pribavili i razmotrili spise predmeta Specijalnog tužilaštva, te da je tužiteljka Radović “donijela pravilnu, zakonitu i obrazloženu odluku – rješenje o odbacivanju krivične prijave”.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da to što VDT nije prihvatio pritužbu MANS-a na odluku SDT-a pokazuje da “ni posljednja institucija koja je zadužena za suzbijanje korupcije pokazala da nema kapaciteta i hrabrosti da istražuje sumnje u korupciju najviših državnih funkcionera”.

“Na isti način kao i Sreten Radonjić, SDT je odbacio krivičnu prijavu, ne dajući nikakve razloge i ne sprovodeći nijednu radnju radi provjere njene osnovanosti. Zbog toga je MANS podnio pritužbu VDT-u. Međutim, VDT nije prihvatio pritužbu sa ocjenom da je SDT donio zakonito odluku, takođe ne dajući razloge i obrazloženje za takav stav”, kazao je Milovac.

Prema njegovim riječima, i ovaj slučaj pokazao je da institucije nemaju ni minimum kapaciteta i hrabrosti da provjere ili utvrde bilo koju činjenicu koja bi mogla ukazati na korupciju najviših državnih funkcionera.

“Umjesto toga, svaka prijava ili navod protiv Mila Đukanovića ili drugog visokog funkcionera unaprijed se odbacuje bez ikakvog obrazloženja i razloga za takvu odluku”, rekao je Milovac.

“Podsjećamo da je ASK ekspresno odbacivala i sve druge slučajeve koji su ukazivali na nezakonito bogaćenje Đukanovića i njegovih bliskih saradnika, i pored obilja dokaza koji su ukazivali na to da im životni stil značajno prevazilazi zvanično prijavljene prihode”, kazao je Milovac.

Napominje i da “ovakav strah institucija da uopšte sprovedu postupak i ovakva snishodljivost i poniznost prema predsjedniku DPS-a, na najbolji način pokazuju da Crna Gora, na žalost, nema institucije koje su elementarno sposobne da ostvaruju nadležnosti koje se odnose na suzbijanje korupcije”.

“Istovremeno, ovakve institucije šalju jasnu poruku akterima korupcije na visokom nivou da neće snositi nikakvu odgovornost sve dok aktuelni rukovodeći kadar ASK i tužilaštva bude na istim funkcijama”, zaključio je Milovac.

Centar za istraživačko novinarstvo i “Vijesti” krajem januara su otkrili da je Đukanović u Atlas banci biznismena Duška Kneževića imao VIP revolving karticu, kojom je plaćao lične troškove, ali dug nije vraćao banci. Njegov dug je spadao u takozvane rizične kredite, koji su kasnije plaćani iz aktive Atlas banke. Zaduženje aktuelnog predsjednika države od 16.741,24 eura otplaćeno je u februaru 2017.

Nakon tekstova CIN-CG i “Vijesti”, Atlas banka je informisala javnost da je sporni dug na kreditnoj kartici u cijelosti pokriven, a Đukanović je ubrzo potom dao objašnjenje da je to u njegovo ime uradio njegov sin Blažo sa, kako je istakao, regularnog računa.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com