Home / NOVOSTI / Društvo / Peticija Pravda za Pavla: Očekujemo od države da prihvati izmjenu Krivičnog zakona

Peticija Pravda za Pavla: Očekujemo od države da prihvati izmjenu Krivičnog zakona

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, krajem juna iznijeće zaključke, povodom peticije “Pravda za Pavla”, koju je podržalo 6.500 građana, a kojom se traži izmjena Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne kazne za teška krivična djela, kazao je za Novu M predsjednik Odbora Željko Apcrović.

Podnosioci peticije ”Pravda za Pavla”, kao i Udruženje Roditelji, smatraju da bi kaznenu politiku trebalo pooštriti i doživotno kazniti počinioce za teška ubistva, silovanja i obljubu nad maloljetnim osobama. Struka pak, kaže da takva raeforma Krivičnog zakonodavstva kod nas nije nije potrebna, jer imamo oštru kaznenu politiku.

Aleksandra Vušurović jedna je od podnosilaca peticije “Pravda za Pavla”, kojom se traži izmjene Krivičnog zakonika i uvođenej doživotne kazne za teška krivična djela. Peticija je završila u Skupšti, a prije mjesec o njoj se raspravljalo na Odboru za politički sistem paravosuđe i upravu.

“Očekujemo od čelnih ljudi države da prihvate izmjenu i dopunu Krivičnog zakona, koji obuhvata nasilje nad djecom i prihvaćanje Pavlovog zakona. Za nas je to jedini akt ,koji može da zaštiti našu djecu”, kaže Vušurović .

Iz matičnog odbora,kažu da postoje različiti stvovi povodom peticije, ali da će krajem juna iznijeti zaključke povodom toga.

“Gdje ćemo tražiti od nadležnih organa da ono što jesu preduslovi za promjenu Krivičnog zakonika u smislu izricanja kazne zatvora za doživotna djela i da ćemo doći do rješenja. Crnogorska javnost i podnosioci inicijative biće o tome blagovremeno obaviješteni”, istako je Apcrvić.

U Srbiji je nedavno usvojen zakon kojim je predviđena doživotna robija za teška ubistva, silovanja i obljubu nad maloljetnom osobom,što je u skladu s predlogom Fondacije “Tijana Jurić”koju je podržalo oko 160.000 građana. Da bi i kod nas bilo neophodno pooštriti kaznenu politiku i dati vjetr u leđa Pavlovom zakonu, smatraju i iz Udruženja Roditelji.

“Da se kaznena politika pooštri i da nemamo olakšavajućih okolnosti za određena krivična djela, poput obljube djece, da nemamo mogućnost novčanih kazni, jer smatramo da to nije primjereno za takvu vrstu djela. Da se na jasan i glasan način kaže, da će svi oni koji se opredjele za tako nešto, biti sankcionisani i da će djeca biti zaštićenija, nego što je to sada slučaj”, kaže Kristina Mihailović iz Udruženje Roditelji

Struka pak, kaže da strogoća zakona ni u jednoj zemlji nije dala rezultate, ta da kod nas nije neophodna kao u Strbiji, takva vrsta reforme Krivičnog zakonodavstva.

“Razlog je to što je naš Krivični zakonik vrlo oštar. S tim što bih predložio jednu izmjenu kada su u pitanju najbrutalnija krivična djela, da nema pravnog instituta uslovnog otpusta. Na taj način i sa krivičnom sankcijom 40 godina zatvora, postiće se u potpunosti svrha kažnjavanja”, ističe advokat Lazar Aković.

Podsjetimo, u februaru prošle godine ubijen je petnaestomjesečni dječak Pavle a za ubistvo se terete njegova majka i očuh. Zbog toga je 6.500 građana potpisalo peticiju, kojom je zatražilo uvođenje doživotne kazne zatvora za počinioce ovakvih krivičnih djela i predalo je Skupštini.

(Nova M)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com