Za godinu i po četiri napada na zdravstvene radnike - Volim Podgoricu

Za godinu i po četiri napada na zdravstvene radnike

U zdravstvenim objektima Doma zdravlja Podgorica (DZP) su prošle i ove godine zabilježena četiri fizička napada na zdravstvene radnike.

Iz te zdravstvene ustanove su Agenciji MINA kazali da su se od početka ove godine dogodila dva fizička napada, i to jedan na izabranog doktora za odrasle i jedan na medicinsku sestru.

„Najviše slučajeva fizičkih napada bilo je u zdravstvenom objektu Konik, gdje se liječe zavisnici metadonskom i buprenorfinskom terapijom, koji su i napali zdravstvene radnike“, precizirali su iz DZP.

Kako su naveli, svi napadi prijavljeni su nadležnim institucijama, i DZP pomno prati kakav će imati epilog.

„Oni uglavnom dobijaju sudski epilog, a naša ustanova se pridružuje krivičnom gonjenju. Počinioci se sankcionišu uslovnom ili kraćim zatvorskim kaznama, dijelom i novčanim“, kazali su iz Doma zdravlja.

Direktor DZP Nebojša Kavarić ocijenio je da je nedopustivo da su zdravstveni radnici, koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, gotovo svakodnevno izloženi napadima, uvredama i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca.

Prema njegovim riječima, to ukazuje na nezavidan bezbjednosni položaj zdravstvenih radnika na njihovim radnim mjestima.

„Budući da su ovakvi incidenti sve češći i da smo svjedoci nepoštovanja naše izuzetno teške i odgovorne profesije, očekujemo da će nadležne institucije preduzeti sve zakonom raspoložive mjere kako bi zaštitili lični i profesionalni dignitet i obezbijedili sigurnost na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je Kavarić agenciji MINA.

On je istakao da najoštrije osuđuje takvo neprimjerno ponašanje građana i svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, koje može imati dalekosežne posljedice zbog odgovornosti ljekara za sve one koji dođu i zatraže pomoć.

„Zato upozoravamo i opominjemo da nećemo tolerisati fizičko i svako drugo nasilje prema ustanovi i zaposlenima, već ćemo se kategorično i odlučno boriti da svi zdravstveni radnici budu zaštićeni u svakom smislu, da se ovakve nemile scene ne dešavaju ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi i da se zdravstvenim radnicima omogući da dostojanstveno i profesionalno obavljaju svoj posao, za dobrobit svih građana“, poručio je Kavarić.

Iz DZP su kazali da preduzimaju brojne aktivnosti na suzbijanju i prevenciji takvih slučajeva.

„One se ogledaju u permanentnom angažovanju unutrašnje i spoljne službe zaštite i obezbjedjenja, konstantnoj koordinaciji aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom, kao i u donošenju i primjeni unutrašnjih akata sa ciljem sprečavanja napada“, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Oni su dodali da rade i na obuci zaposlenih za postupanje po tim aktima, striktnoj primjeni Protokola o aplikovanju lijeka metadon i buprenorfin, kao i da sprovode brojne druge akivnosti na dnevnom nivou u cilju sprječavanja i prevencije napada.

(FOS Media)

1 komentar

  1. Comfortabl y, the post is really the sweetest on that notable topic. I suit in with your conclusions and also definitely will eagerly look forward to your upcoming updates. Simply just saying thanks can not simply just be enough, for the phenomenal lucidity in your writing. I will directly grab your rss feed to stay abreast of any updates. De lightful work and much success in your business endeavors!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com