Home / NOVOSTI / Društvo / Za godinu i po četiri napada na zdravstvene radnike

Za godinu i po četiri napada na zdravstvene radnike

U zdravstvenim objektima Doma zdravlja Podgorica (DZP) su prošle i ove godine zabilježena četiri fizička napada na zdravstvene radnike.

Iz te zdravstvene ustanove su Agenciji MINA kazali da su se od početka ove godine dogodila dva fizička napada, i to jedan na izabranog doktora za odrasle i jedan na medicinsku sestru.

„Najviše slučajeva fizičkih napada bilo je u zdravstvenom objektu Konik, gdje se liječe zavisnici metadonskom i buprenorfinskom terapijom, koji su i napali zdravstvene radnike“, precizirali su iz DZP.

Kako su naveli, svi napadi prijavljeni su nadležnim institucijama, i DZP pomno prati kakav će imati epilog.

„Oni uglavnom dobijaju sudski epilog, a naša ustanova se pridružuje krivičnom gonjenju. Počinioci se sankcionišu uslovnom ili kraćim zatvorskim kaznama, dijelom i novčanim“, kazali su iz Doma zdravlja.

Direktor DZP Nebojša Kavarić ocijenio je da je nedopustivo da su zdravstveni radnici, koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, gotovo svakodnevno izloženi napadima, uvredama i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca.

Prema njegovim riječima, to ukazuje na nezavidan bezbjednosni položaj zdravstvenih radnika na njihovim radnim mjestima.

„Budući da su ovakvi incidenti sve češći i da smo svjedoci nepoštovanja naše izuzetno teške i odgovorne profesije, očekujemo da će nadležne institucije preduzeti sve zakonom raspoložive mjere kako bi zaštitili lični i profesionalni dignitet i obezbijedili sigurnost na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je Kavarić agenciji MINA.

On je istakao da najoštrije osuđuje takvo neprimjerno ponašanje građana i svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, koje može imati dalekosežne posljedice zbog odgovornosti ljekara za sve one koji dođu i zatraže pomoć.

„Zato upozoravamo i opominjemo da nećemo tolerisati fizičko i svako drugo nasilje prema ustanovi i zaposlenima, već ćemo se kategorično i odlučno boriti da svi zdravstveni radnici budu zaštićeni u svakom smislu, da se ovakve nemile scene ne dešavaju ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi i da se zdravstvenim radnicima omogući da dostojanstveno i profesionalno obavljaju svoj posao, za dobrobit svih građana“, poručio je Kavarić.

Iz DZP su kazali da preduzimaju brojne aktivnosti na suzbijanju i prevenciji takvih slučajeva.

„One se ogledaju u permanentnom angažovanju unutrašnje i spoljne službe zaštite i obezbjedjenja, konstantnoj koordinaciji aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom, kao i u donošenju i primjeni unutrašnjih akata sa ciljem sprečavanja napada“, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Oni su dodali da rade i na obuci zaposlenih za postupanje po tim aktima, striktnoj primjeni Protokola o aplikovanju lijeka metadon i buprenorfin, kao i da sprovode brojne druge akivnosti na dnevnom nivou u cilju sprječavanja i prevencije napada.

(FOS Media)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com