Evo šta će biti sa cijenama goriva naredne dvije sedmice - Volim Podgoricu

Evo šta će biti sa cijenama goriva naredne dvije sedmice

Naredne dvije nedjelje cijene goriva ostaće iste, uprkos tome što je na svjetskim tržištima cijena nafte je prošle sedmice zabilježila najveći nedjeljni pad u ovoj godini.

Od 28.maja 2019. godine, važiće sledece, maksimalno dozvoljene, vrijednosti naftnih derivata:

BMB 98 – 1.41 eur/l ( = ),
BMB 95 – 1.37 eur/l ( = ),

Eurodizel – 1.25 eur/l ( = ),

Lož ulje (veleprodaja) – 1.22 eur/l ( = )

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 10.juna 2019. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 11. juna 2019. godine.

Na svjetskim tržištima cijena nafte je prošle sedmice zabilježila najveći nedjeljni pad u ovoj godini 

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje pala 4,8 odsto, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,4 odsto, na 58,65 dolara, piše Poslovni dnevnik.

Pad cijena posljedica je tenzija u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, što bi moglo naštetiti cjelokupnoj svjetskoj ekonomiji, a time i smanjiti potražnju za “crnim zlatom”.

Analize pokazuju da se rast američke privrede usporava, što utiče na potražnju za naftom.

U izvještaju kompanije IHS Markit, navodi se da su aktivnosti u američkoj industriji u maju oslabile gotovo do granice stagnacije, dok su nove narudžbine pale nakon gotovo 10 godina rasta.

S druge strane, zalihe nafte u SAD-u porasle su prošle nedjelje za čak 4,7 miliona barela, što ukazuje na slabost potražnje.

Proizvodnja se, pak, u SAD-u i dalje kreće oko najviših nivoa u istoriji, oko 12,3 miliona barela dnevno. Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dostići i 13 miliona barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podstakne rast cijena nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom pridržavaju se, pak, prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, koji je doveo do rasta cijena nafte za otprilike 30 posto od početka ove godine.

Podsjećamo, sankcije SAD-a na naftne sektore Irana i Venecuele, podstiču da rastu cijene “crnog zlata”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com