OVO SU CRNOGORKE I CRNOGORCI SA NAJJAČIM RUKAMA: Sa Vasilisom ni najžešći momci ne žele da se kače! (FOTO) - Volim Podgoricu

OVO SU CRNOGORKE I CRNOGORCI SA NAJJAČIM RUKAMA: Sa Vasilisom ni najžešći momci ne žele da se kače! (FOTO)

Vasilisa Sekulović iz Bara, i Milica Šobić iz Srbije šampionke su na takmičenju u obaranju ruke “CRNA GORA KUP 2019” koje je juče održano u Podgorici, u Klubu boćara, pred oko 150 gledalaca. Vasilisa je imala jaču desnu, a Milica lijevu ruku.

U muškoj konkurenciji pobjednici su Danilo Tadić, Dragan Dabetić i Dražen Filipović, po kategrijama – ispod 80kg, do 100kg i preko 100kg.

Organizator ovog podgoričkog sportskog spektakla je bio naš sugrađanin, Zabjelčanin Rajan Ćupić, koji je dugo godina u ovom sportu, te neko ko se obaranju ruku ozbiljno posvetio. Kako nije mogao da stigne da se ujedno takmiči, organizuje i sudi, odlučio se da na ovom takmičenju bude sudija, latio se posla koji nije nikako lak.


“Prije svega veliko hvala portalu Volim Podgoricu, koji je jedini došao uz TV 777, da isprate ovo sportsko i viteško nadmetanje, zatim druženje. Hvala drugarima iz Kluba boćara, koji nam ustupiše ovaj sjajan ambijent. Nakon 2016-e godine, imali smo pauzu u takmičenju, zbog objektivnih razloga.

Jako mi je drago i puno mi je srce, kada vidim ovoliko mladih ljudi, da se interesuju za ovaj sport. Kao što znate na svim ovim takmičenjima su sa nama favoriti u ovom takmičenju počev od Mirka Smolovića, po godinama među najstarijima, ali ova građa kolosa mu apsolutno daje za pravo da se uvijek nađe u finalu, kako je bilo i ovog puta,” kaže orgaizator.


Takođe, dodaje, šampion u kategorijama 100+ kilograma, lijeva i desna ruka, pa i u apsolutnoj kategoriji.

“Sjajni naš drugar Dražen Filipović, majstor ovog sporta, potom Vojkan Todorović, Boris Laković i Dragan Dabetić, neki novi momci učesnici, naši sjajni gosti iz Srbije, koji su prvi put sa nama, ali su došli i odnijeli pregršt medalja,” riječi su Rajana Ćupića u ime organizatora.

Dražen Daka Filipović  je nekoliko godina neprikosnoven u ovom takmičenju, osvajač Crna Gora Kupa 2019, nakon tri uzastopne borbe, i kaže, nije bio umoran.

“Ne, naravno, nijesam umoran, odlična je organizacija, sve na svom mjestu i nemam zamjerki. Eto, osvojio sam i ovo takmičenje, spremao sam se, ali ne zaboravite, ovdje nije bitna skroz ta fizička snaga i snaga u ruci, već tehnika obaranja držanja ruke ima nekih 60% udjela u uspjehu ili neuspjehu,” kaže.

Svoje vidjenje takmičenja, je imao i gost iz Srbije Miloš Zeljić, u ime ekipe “Sajan” Armwrestling iz Prnjavora – Šabac.
“Prvi put smo ovdje, i hvala Podgorici i drugu Rajanu na organizaciji i dočeku. Jako mi se sviđa ovaj ambijent u kojem se borimo, čista priroda, debela hladovina, to znam, vi Crnogorci jako volite.
Iskreno, u Srbiji je više publike, obaranje ruku ima dužu tradiciju, ali je ovdje publika iako brojčano manja, ova vaša je mnogo glasna, bodri borce na pravi način, kod nas je to nekako šturo, uštogljeno, tiho, da ne kažem. Rekao sam organizacija odlična, takmičari itekako poznati u Evropi a kamo li u Crnoj Gori, te smo imali opasne borbe, ali vidjeli ste i mi smo uzeli mnogo medalja i pehara, prije svega naš takmičar Danilo Tadić u kojega smo i polagali naše nade”, kaže takmičar iz Srbije.

Obaranje ruke postaje sve popularniji sport među “slabijim” polom, pa se tako Vasilisa Sekulović iz Bara može pohvaliti da je među najjačim devojkama u svom gradu i Crnoj Gori. Ona je bavljenje sportom obaranje ruku, počela uz svog oca Stojana Stoja Sekulovića koji je jedan od osnivača ovog takmičenja u Baru i neko ko uz svoju ćerku Crnu Goru sjajno predstavlja na takmičenjima širom Balkana.
Na ovom takmičenju, mlada Baranka osvojila je titulu najjače djevojke u desnoj ruci, dok je u lijevoj šampionka postala Milica Šobić iz Srbije.
Vasilisa postiže odlične rezultate, a današnja šampionka u obaranju ruke, učestvovala je na mnogim prestižnim takmičenjima.
Iako bavljenje ovim sportom zahtijeva mnogo truda, vježbanja, pa i novca, ona se ne žali. Kaže da su joj medalje, diploma, ali i divljenje i simpatije koje zbog svoje odvažnosti osvaja, itekako dragocjeni.
„Moja otac se takmiči godinama. I prosto sam željela da se i ja okušam. Radoznala sam i više me zanimalo da vidim kako to izgleda. Snaga se odmjerava sa lijevom ili desnom rukom. Ja sam se takmičila sa obije. Nisam očekivala neki rezultat, jer se baš i nisam spremala, ali na kraju je ispalo super,”kaže Vasilisa.


Dodaje da ima i onih koji ne shvataju to što ona radi.
„ Ljudi su puni predrasuda da je to isključivo muški sport i da tu nije mjesto ženama, ali to nije tako. Sve češće imam priliku da momci koji čuju čime se bavim žele da obaraju ruku sa mnom. I onda se iznenade kad ih “glatko” pobijedim. Redovno treniram, imam “profesionalni sto, a najčešće snagu odmjeravam sa ocem”, priča ova mlada djevojka.

Sport koji svoju zemlju porijekla smatra Rusiju pa Ameriku, je sve popularniji u Crnoj Gori.
Obaranje ruke je sport sa dva učesnika u kojem svaki od njih postavlja jednu ruku savijenu u laktu (desnu ili lijevu) na površinu stola za obaranje pritom je dodirujući laktom te hvata suparnikovu šaku u hvat.

Cilj je protivnikovu ruku spustiti na površinu stola s pobjednikovom rukom preko gubitnikove.

Različiti faktori su bitni za uspjeh. Tehnika i ukupna snaga ruke dva su najvažnija faktora za uspjeh u obaranju ruke.

Drugi faktori kao što su dužina ruke, mišićna masa, veličina šake, snaga ručnog zgloba, izdržljivost i fleksibilnost, pravovremena reakcija i još mnogo toga možemo dodati kao prednosti na već dva navedena najvažnija razloga za uspjeh u obaranju.

U takmičarskom obaranju ruke u kojem je pravila propisala WAF, takmičari su podijeljeni u kategorije s obzirom na težinu , pol, godine, te da li obaraju desnom ili lijevom rukom. Pravila su striktna te se kažnjava ukoliko se takmičarev lakat podigne s predviđenog mjesta na stolu, pogrešan start ili izvlačenje ruke u stranu.

Rezultati po kategorijama”CRNA GORA KUP 2019”

Lijeva ruka, zene:
1. Milica Šobić
2. Kozul Marina

Desna ruka, žene:

1. Vasilisa Sekulović
2. Nina Marković

Lijeva ruka, muškarci, kat. do 80kg.

1. Danilo Tadić
2. Stefan Bubanja
3. Vojkan Todorovic

Kat. do 100kg.

1. Dragan Dabetic
2. Nemanja Markovic
3. Marko Grujicic

Kat. preko 100kg.

1. Drazen Filipovic
2. Mirko Smolovic
3. Jovica Djukanovic

Desna ruka, kat. do 80kg.

1. Danilo Tadic
2. Vojkan Todorovic
3. Boris Lakovic

Kat. do 100kg.

1. Marko Grujicic
2. Dragan Dabetic
3. Nemanja Markovic

Kat. preko 100kg.

1. Drazen Filipovic
2. Mirko Smolovic
3. Stojan Sekulovic

Apsolutna, lijeva ruka:
1. DRAZEN FILIPOVIC
2. MIRKO SMOLOVIC

Apsolutna, desna ruka:
1. DRAZEN FILIPOVIC
2. MIRKO SMOLOVIC

Rajane, momci, ocjena 10, i samo nastavite. Nadamo se skoroj organizaciji Svjetskog prvenstva u Obaranju ruku upravo kod nas u Crnoj Gori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com