POZIV PODGORIČANIMA: Pomozite da zajedno uredimo parkove u gradu - Volim Podgoricu

POZIV PODGORIČANIMA: Pomozite da zajedno uredimo parkove u gradu

Jedno od prvih dječjih igrališta u Podgorici, u Njegoševom parku, već duže vrijeme je u neuglednom stanju. Djeci su na raspolaganju jedna polomljena klackalica, dvije škripave ljuljaške i penjalice, od kojih jedna nije bezbjedna za upotrebu, piše Pobjeda.

U gradskom preduzeću Zelenilo, zaduženom za održavanje igrališta, ističu da neki prostori za igru djece, i pored redovnog servisiranja, više nijesu funkcionalni. Najveći problem je, kažu, neprikladno korišćenje i uništavanje dječjeg mobilijara. Zbog toga, u Zelenilu planiraju rekonstrukciju parkova i pozivaju ostale nadležne institucije i građane da im se pridruže u akciji.

Igralište u Njegoševom parku redovno servisiramo, kao i sva druga. Svaka polomljena sprava za igranje najmlađih nosi veliki rizik, a naš cilj jeste njihova bezbrižna igra. Međutim, često se dešava da tek uređene površine, popravljeni ili novougrađeni mobilijar budu na meti vandala saopšteno je iz Zelenila.

Iz tog gradskog preduzeća navode da je analizom parkovskih površina, planirana rekonstrukcija većine parkova u glavnom gradu.

“To podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije u okviru koje će biti izvršena i procjena troškova, a kojom će biti definisani svi sadržaji u parku (fontane, dječja igrališta, staze, platoi, hidrosistemi…). U skladu sa tim biće urađeni novi ili rekonstruisani postojeći sadržaji. Vrijeme započinjanja izrade tehničke dokumentacije i realizacije radova diktiraju finansijska sredstva koja ćemo pokušati da obezbijedimo u narednom periodu. Smatramo da bi i druge nadležne institucije trebalo što hitnije da preuzmu ,,stvar u svoje ruke“ i stanu na kraj ovakvim nedjelima. Takođe, molimo sve sugrađane da čuvaju parkovski inventar kako bismo zajedničkim snagama grad učinili ljepšim, a time i poboljšali kvalitet života u samom gradskom jezgru”,  poručili su iz Zelenila.

Česma u blizini dječjeg igrališta u Njegoševom parku ugašena je zbog čestog demoliranja. U blizini je i fontana koja ne radi već decenijama.

Kontrolor za fontane i javne česme, Milan Karadžić iz Vodovoda kaže da nema dana da se ne polomi neka od 53 javne česme.

“Nedavno je oštećena česma u Kraljevom parku, zajedno sa postoljem. Fontana sa 25 mlaznica kod tehničkih fakulteta, ne radi već duže vrijeme, jer su sa nje pokradeni metalni djelovi. To se desilo svojevremeno i sa fontanom na glavnom gradskom Trgu, odmah nakon što je puštena u rad… Metalne djelove zamijenili smo plastičnim, ali se oni češće lome, pogotovo kad se nakon školskog raspusta djeca kupaju u fontanama. Česmu u Njegoševom parku morali smo da ugasimo jer nakon opravke bukvalno ne može da osvane, a da je neko ne polomi. Što se tiče stare fontane, njena opravka bi bila veoma skupa, jer ona nema mehaničku sobu i ostale neophodne elemente za održavanje”, kazao je Karadžić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com