Podgoričanin među najboljim studentima u Bostonu - Volim Podgoricu

Podgoričanin među najboljim studentima u Bostonu

Podgoričanin Miloš Žarković, jedan je od stotinu dobitnika prestižne Hubert H. Humphrey program stipendije na svjetskom nivou, kazao je da mu je cilj bio da se usavršava upravo u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Imajući u vidu da sam u toku doktorskih studija boravio u Francuskoj i da sam magistrirao na jednom od najboljih univerziteta u Irskoj, odluka o akademskom i profesionalnom usavršavanju u inostranstvu nikada nije dovedena u pitanje. S obzirom na studiranje u velikom broju evropskih zemalja, između ostalog u Beču, Bratislavi, Zagrebu i Ljubljani na osnovnim studijama, moj san je bio da se dalje usavršavam u SAD-u. To mi se i ostvarilo u avgustu 2018. godine na Univerzitetu u Bostonu“, kazao je Miloš.

Žarković objašnjava kako je potrebno ispuniti uslove poput tečnog govorenja engleskog jezika i završenog fakulteta sa visokim prosjekom, kako biste mogli ostvariti pravo na ovu prestižnu stipendiju. Kandidati, takođe, moraju imati pet godina profesionalnog iskustva u oblasti kojom se bave i izražene liderske sposobnosti.

„Ja sam imao dobru podlogu za program boraveći 2016. godine na Ruskoj predsjedničkoj akademiji za ekonomiju i učešću na globalnom samitu mladih lidera u Moskvi. Dodatna referenca mi je bilo učešće na naučnim konferencijama Geary Instituta u Dablinu, u Irskoj i Stellenbosch univerziteta u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici. Inače, ove godine je program obilježio 40 godina svog postojanja“, ističe on. Koliko se razlikuje obrazovni sistem u inostranstvu i kod nas najbolje se uočava u spektru mogućnosti koje država nudi svojim stanovnicima, naglašava Žarković.

“Počevši od sistema obrazovanja, mogućnosti saradnje i učenja od svjetski priznatih profesora, rada u jednim od najuspješnijih kompanija, kvaliteta zdravstva, Amerika pruža velike mogućnosti u svim oblastima. Živio sam i studirao u puno država u Evropi, ali nakon vremena provedenog u SAD-u došao sam do zaključka da SAD predstavlja najbolje mjesto koje može da prepozna potencijal u svakoj osobi”, izričit je Miloš.

Žarković dodaje i da su profesori mnogo pristupačniji u odnosu na one u Evropi, a naročito u odnosu na one u Crnoj Gori.

“Moje je mišljenje da sistem studija u SAD-u ne priprema studente za konkretnu profesiju ili posao, već im omogućava da razviju čitav spektar vještina koje su primjenjive za više zanimanja. U Americi je veliki akcenat na interdisciplinranom obrazovanju koje podstiče kritički stav i slobodu razmišljanja”, kaže Miloš.

Volio bi da karijeru gradi u Crnoj Gori

Miloš ukazuje i na značaj studija i specijalizacija u inostranstvu, te preporučuje studentima da se prijavljuju na programe razmjene i usavršavanja van granica Crne Gore.

“Smatram da se na taj način mladi ljudi lakše adaptiraju promjenljivom radnom i životnom okruženju. Školovanje u SAD-u predstavlja jedinstvenu priliku da se studenti upoznaju prvo sa načinom života u jednoj tako velikoj zemlji, a potom i sa obrazovnim sistemom koji je jedan od najboljih u svijetu. Koliko god se put do cilja nekada čini nedostižnim i teško savladivim, jedino vjera u sebe, ljubav prema poslu, trud i rad su prava definicija koja dovodi do željenih rezultata. Često smo u prilici da čujemo da boravak u inostranstvu može da promijeni život. Jedno je to znati, a potpuno drugo doživjeti. Zaista, vrijedi svakog truda“, zaključuje Miloš, koji se nada da će Crna Gora prepoznati njegov rad, iskustvo i kvalitete i na taj način mu neće dozvoliti da karijeru gradi van Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com