Uzalud dao 15.000 eura! Ovom čovjeku je ZABRANJEN ulaz u Crnu Goru! - Volim Podgoricu

Uzalud dao 15.000 eura! Ovom čovjeku je ZABRANJEN ulaz u Crnu Goru!

Slovenačkom državljaninu Radovanu Lampiču zabranjen je ulazak u Crnu Goru, zbog prijetnje po nacionalnu bezbjednost – saopštili su “Vijestima” iz Uprave policije.

Lampič tvrdi da je po struci profesionalni vojnik i da je prošle godine boravio u Budvi gdje je planirao da kupi nekretninu, za koju je dao depozit od 15.000 eura.

Kazao je da je ukupna vrijednost nekretnine bila 180 hiljada, ali da mu na aerodromu u Golubovcima nijesu dozvolili da uđe u zemlju kako bi završio kupovinu.

Iz Uprave policije tvrde da je Lampiču zabranjeno da uđe na osnovu uslova propisanim Zakonom o strancima.

“Crnogorska policija u radu i djelovanju sprovodi mjere i radnje shodno zakonskim ovlašćenjima. Policija može zabraniti ulazak licima – stranim državljanima u Crnu Goru kada za to postoje razlozi propisani Zakonom o strancima. Licu R.L. nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru prilikom pokušaja ovog lica da uđe na teritoriju naše države preko graničnog prelaza Aerodrom Golubovci, shodno Zakonu o strancima Crne Gore, član 8 stav 1 tačka 9”, navodi se u odgovoru policije.

Slovenački državljanin u pismu, upućenom crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, tvrdi da nije dobio nikakvo obrazloženje i da je bezuspješno pokušavao da zvanično sazna razlog zabrane

Taj stav zakona propisuje da se “strancu se neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, ako to zahtijevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, policija je te podatke dobila od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji su uradili bezbjednosnu procjenu Lampiča.

Slovenački državljanin, međutim, u pismu, upućenom crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, tvrdi da nije dobio nikakvo obrazloženje i da je bezuspješno pokušavao da zvanično sazna razlog zabrane.

“Preko Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije sam pokušao da saznam o čemu je riječ, međutim bezuspješno jer ni na jedan upit nismo dobili odgovor. Pored toga sam pokušao i preko svog advokata koji je poslao dopis sektoru Granične policije, u kojem tražimo objašnjenje zašto, i po čijem nalogu, i po kom osnovu je meni zabranjen ulazak u Crnu Goru. Uprkos svim naporima, ostali smo bez pravoveremenog odgovora. Preko prijatelja iz Crne Gore sam pokušao da saznam direktno od MUP-a Budva o čemu se radi ali, nažalost jedina informacija koja je meni proslijeđena je da sam ja u Crnoj Gori bezbjednosno interesantno lice i to je sve što sam ja uspio da saznam u vezi sa tim”, naveo je Lampič u pismu, koje je proslijeđeno “Vijestima”.

U Upravi policije, međutim, tvrde da je on dobio pisano obavještenje u kojem je navedeno da mu je zabranjen ulazak shodno citiranom članu Zakona o strancima.

Oni nijesu odgovorili zbog čega je slovenski državljanin bezbjednosno interesantan po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Lampič u pismu tvrdi da nema kriminalnu prošlost zbog koje bi bio bezbjednosno interesantan, a kao dokaz tome dostavio je potvrdu slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova – da nije kažnjavan u toj državi.

“Po zanimanju sam profesionalni vojnik… Da biste se bavili poslom kojim se ja bavim, morate proći sve bezbjednosne provjere koje se rade preko američkih vojnih organa, a pošto ste i vi gospodine Markoviću karijeru počeli u bezbjednosnoj službi, smatram da vam je poznato koliko su to rigorozne provjere i da je prosto nemoguće da lice sa kriminalnom prošlošću obavlja posao koji ja radim”, piše Lampič.

Više izvora iz policije pojasnilo je da je procedura da se bezbjednosna provjera stranih lica radi tek kada prvi put uđu u zemlju i da će ih, ukoliko se utvrdi da su bezbjednosno interesantni, vratiti sa svake državne granice koju pređu.

Kaže da je američki vojnik, vojna isprava njemačka

Lampič u pismu tvrdi da je profesionalni vojnik skoro 20 godina – najprije u slovenačkoj, a posljednjih deset godina i američkoj vojsci.

“Zadnjih deset godina sam prošao razna bezbjednosna žarišta od Kolumbije, Čada, Libije do Avganistana gdje sam isključivo radio za američku vladu.

U dokumentu dostavljenom “Vijestima”, za koji tvrdi da je vojna isprava, piše da je zapravo pripadnik Njemačkog policijskog projekta (German Police Project Team – GPPT) u Avganistanu. Na ispravi su njemačka i avganistanka zastava.

Taj projekat je osnovala njemačka federalna vlada 2002. godine kako bi pomogla Avganistanu u izgradnji policijske institucije. Međutim, od 2014. godine GPPT se sastoji od 50 policajaca koji su savjetnici avganistanske policije, piše na sajtu njemačkog Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, izgradnje i zajednice.

Iz američke ambasade juče nijesu odgovorili da li je Lampič profesionalni vojnik kojeg je angažovala vlada SAD-a.

Ni on, međutim, nije odgovarao na poruke i pozive “Vijesti”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com