PODGORICA: Kritična masa br. 57 povodom Svjetskog dana bicikla - Volim Podgoricu

PODGORICA: Kritična masa br. 57 povodom Svjetskog dana bicikla

 

Nova biciklistička kritična masa u organizaciji udruženja Biciklo.me održaće se u nedjelju 2. juna, sa početkom u 12 časova sa Trga nezavisnosti u Podgorici.

Povod za ovu 57. vožnju biciklima podgoričkim ulicama je Svjetski dan bicikla, koji se od prošle godine obilježava 3. juna. Vožnjom će otpočeti i aktivnosti u znaku Svjetskog dana životne sredine (5. jun), pa će podršku ovoj kritičnoj masi dati Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Njihovi predstavnici pripremili su i specijalna iznenađenja za učesnike nedjeljne biciklističke vožnje.

Po tradiciji, dvotočkaši će krenuti sa Trga nezavisnosti nakon 12 sati i voziti bulevarom Ivana Crnojevića, a zatim napraviti krug oko rijeke Morače, i to ulicom Vaka Đurovća, preko Vezirovog mosta i bulevarima Serdara Jola Piletića i Jovana Tomaševića. Vožnju će nastaviti preko mosta Junion bridž, a zatim ulicama Crnogorskih serdara i Kralja Nikole nazad do Trga.

Svjetski dan bicikla, 3. jun, proglašen je prošle godine usvajanjem rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Rezolucijom se pozivaju sve države članice UN da uključe biciklo u svoje razvojne programe i politike, promovišu bezbjednost na putevima kroz stvaranje uslova za kretanje biciklista i pješaka, te podstaknu upotrebu bicikla kao načina za unapređenje održivog razvoja, poboljšanje zdravlja ljudi, promovisanje tolerancije i jačanje socijalne inkluzije.

Biciklizam kao oblik urbane mobilnosti smatra se jednim od ključnih sredstava za postizanje ciljeva održivog razvoja u okviru Agende UN-a do 2030. godine.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com