Litar ove rakije košta 10.000 eura, evo od čega se pravi - Volim Podgoricu

Litar ove rakije košta 10.000 eura, evo od čega se pravi

Jugoistočna kineska provincija Đijangsi poznata je po porcelanu, ali i po pirinčanoj rakiji koja se pravi na tradicionalni način star 1.000 godina, još iz vremena dinastije Juan.

Stari način proizvodnje njeguje se u fabrici Lidu u istoimenom mjestu nadomak Nančanga, glavnog grada provincije Đijangsi.

Tu se rakija pravi od pirinča, šećerne trske, vode koja izvire u krugu fabrike i uz pomoć starinskih destilatora od drveta.

Čelnici te fabrike napravili su muzej na mjestu gdje se prije oko 1.000 godina za vrijeme dinastije Juan pravila rakija, a nastavila i za vrijeme dinastije Ming prije 500 godina.

U gradu je i muzej u kom se od zuba vremena čuvaju posude iz kojih se nekada rakija pila i podrum star skoro 1.000 godina. U podrumu se rakija čuvala ukopana oko jedan metar u zemlju.

U fabrici postoji i moderniji način proizvodnje, ali od starinskog načina na koji se godišnje proizvede 4.000 flaša rakije specifičnog šmeka i ukusa i mirisom kivija vodeći ljudi ne odustaju.

Direktor fabrike Lidu Tang Sijangjang rekao je agenciji Beta da im je cilj da dalje razvijaju fabriku i modernizuju, da šire tržište, ali da ne žele da se odreknu drevnih vremena te da je baš to ono što Lidu rakiju čini posebnom.

“Takve rakije nema u cijeloj Kini ni takvog načina proizvodnje. Ne želimo samo veliku proizvodnju, naš cilj je i ponuditi kupcima najbolji kvalitet”, istakao je Tang.

Rakija se čuva u ćupovima od porcelana u hladnim podrumima u kojima ima i rakije stare 100 godina, a cijena jednog litra toliko stare rakije je 10.000 eura.

Zaposleni kažu da se rakija koristi i u ljekovite i kozmetičke svrhe, pa su novinari okupljeni na Međunarodnoj konferenciji o razvoju turizma u provinciji Đijangsi u organizaciji odjeljenja Ministarstva turizma i kulture u Djijangsiju i Kineskog međunarodnog radija, mogli da uživaju u nekim od kozmetičkih tretmana.

Zaposleni navode da njihova rakija između ostalog liječi od anemije i kroz smijeh ističu da smanjuje i stres.

Osim rakije u Lidu je počela i proizvodnja pirinčanog sladoleda sa komadićima voća, ali i malo rakije u njemu.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com