REAGOVALI IZ MONSTATA: Naša plata je prosjek, a Poreske prosjek isplaćenih - Volim Podgoricu

REAGOVALI IZ MONSTATA: Naša plata je prosjek, a Poreske prosjek isplaćenih

Povodom teksta “Prema podacima Poreske neto plata je 432, a ne 511 eura”, reagovali su iz Zavoda iz statistiku i pojasnili zbog čega postoji razlika između njihovih i podataka Poreske uprave.

“Premda je tekst sa novinarske strane korektan, odnosno sadrži sve relevantno što je izgovoreno u skupštinskoj raspravi, radi cjelovitog informisanja javnosti ukazujemo da razlika u podacima ne proističe samo iz navedenog razloga – obračuna zarade za koje su isplaćeni porezi i dopinosi ili one koju isplaćuju poslodavci bez obizra na to da li su plaćeni porezi i doprinosi ili nijesu.

Postoji i više drugih metodoloških razlika, kao što su: metod i svrha prikupljanja podataka, period na koji se isplaćena zarada odnosi, tretman naknada zbog privremene spriječenosti na rad i dr. Zbog toga je potrebno praviti razliku između administrativne (registrovane) prosječne zarade Poreske uprave i anketne prosječne zarade Monstata, kao što pravimo razliku između administrativne (registrovane) zaposlenosti i nezaposlenosti i anketne nezaposlenosti i zaposlenosti.

Prosječnu zaradu Monstat dobija u skladu sa međunarodnom metodologijom anketnim istraživanjem na reprezentativnom uzorku, tako što privredna društva mjesečno dostavljaju popunjene anketne upitnike u kojima navode broj zaposlenih i sumu isplaćenih zarada. Kada je u pitanju broj zaposlenih, Monstat objavljuje administrativnu i anketnu zaposlenost. Administrativnu zaposlenost Monstat objavljuje na osnovu baze Poreske uprave koja se odnosi na zaposlene prijavljene preko jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika ili JPR obrazaca. Dakle, prema podacima Monstata, a čiji je izvor Poreska uprava, prosječan broj zaposlenih u 2018. godini iznosi 190 hiljada, a anketna zaposlenost u 2018. godini iznosi 237.000.

Iz navedenog je jasno da je prosječna zarada koju saopštava Monstat prosječna u Crnoj Gori, dok je prosječna zarada koju saopštava Poreska uprava prosječna zarada zaposlenih u kompanijama koje izmiruju poreske obaveze. To je u skladu sa onim što je nadležnost svake od dviju institucija”, navedeno je u reagovanju Zavoda za statistiku Monstat.

Vijesti

1 komentar

  1. Nice post. I find out some thing much harder on various blogs everyday. Most commonly it is stimulating to see content off their writers and exercise a little something from their store. I’d would prefer to apply certain while using content in this little weblog whether or not you do not mind. Natually I’ll provide a link on your own web weblog. Thank you sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com