,,Ni kad prizna, tužioci ne smiju na Mila” - Volim Podgoricu

,,Ni kad prizna, tužioci ne smiju na Mila”

Samo nekoliko dana prije nego što je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav pozvao da se riješi afera “Koverat”, tužioci su ocijenili da nema osnovane sumnje da su Demokratska partija socijalista (DPS) ili njeni članovi u ovom slučaju učestvovali u pranju novca i drugim krivičnim djelima.

Tužilac Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Veselin Vučković odbacio je prošlog ponedjeljka pritužbu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na rješenje specijalnog državnog tužioca Veljka Rutovića kojim je odbačena njena krivična prijava protiv DPS-a, njenog predsjednika Mila Đukanovića i drugih lica.

“Rutović niti jednim slovom u rješenju o odbačaju krivične prijave nije naveo na osnovu čega je tužilaštvo zaključilo da nema osnova za krivično gonjenje, da li su uopšte saslušavali Đukanovića i njegove saradnike, te kako su cijenili njegovo javno priznanje da DPS vodi paralelne finansije i finansira se iz fondova koji nisu legalni”, kazao je za “Vijesti” zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac.

U odluci VDT-a u koju su “Vijesti” imale uvid stoji da je Specijalno državno tužilaštvo u ovom slučaju donijelo pravilnu i zakonitu odluku. Rutović je prethodno ocijenio da ne postoji sumnja da su oni izvršili krivična djela koja su predmet prijave.

“Odluke koje su donijeli Rutović i Vučković nisu odraz njihovog neznanja pravne materije, niti tehnička omaška, već prije svega rezultat sistema koji je uspostavljen tako da ne postoji ni najmanja moguća šansa da Đukanović bude procesuiran za bilo koje krivično djelo. Čak ni onda kada sam prizna da ga je njegova partija počinila,” kazao je Milovac. Afera “Koverta” pokrenuta je zbog snimka na kojem se vidi kako šef Atlas grupe Duško Knežević tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji se navodi da se u njemu nalazi 97.500 eura za potrebe DPS-a, napominjući da je prethodno zamijenio 100.000 dolara.

MANS smatra da su tom prilikom počinjena krivična djela pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povrede slobode opredjeljenja pri glasanju.

U prijavu, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su oni izvršili konverziju 100.000 dolara, čije porijeklo su prikrili znajući da se radi o novcu koji je pribavljen krivičnim djelom, sačinili finansijske i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja u kojima nisu navedene donacije koje je DPS primao a novac su na kraju koristili za kupovinu glasova u Zeti.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com