SAZNAJTE: Evo kome nedjelja neće biti neradna

Vlada je 7. marta ove godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Ipak neće svi zaposleni u tom sektoru odmarati nedjeljom-radiće apoteke, pekare, kiosci za prodaju štampe, cvjećare, benzinske pumpe…

Na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet razmatrani su i podržani amandmani predlagača koji se odnose na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Vlada Crne Gore ja na sjednici 7. marta 2019.godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana.

“Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada”, ističu u Ministarstvu ekonomije.

U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu.

“Izuzeci se konkretno odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa i njih čine-apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi – tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, skladišta za trgovinu na veliko”, objašnjavaju u Ministartsvu.

Kako su dodali, kroz precizno definisanje izuzetaka jasno proizilazi namjera da se omogući nesmetano funkcionisanje života građana.

“Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj a podstičemo društveno odgovorno poslovanje. Imajući u vidu da su pokretači ove ideje upravo poslodavci, ovo je samo još jedan od načina na koji želimo da unaprijedimo položaj radnika u sektoru trgovine i da značajnije utičemo na kvalitet života pojedinca, porodice i društva”, navode u ovom vladinom resoru.

Iz Ministarstva ekonomije najavljuju da će sve nadležne službe pratiti poštovanje Zakona, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani.

IZVOR: CdM

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close