ZBOGOM INUKA: Još jedna životinjska vrsta NESTALA – uginuo jedini “tropski” polarni medvjed! - Volim Podgoricu

ZBOGOM INUKA: Još jedna životinjska vrsta NESTALA – uginuo jedini “tropski” polarni medvjed!

Nakon nosoroga po imenu Sudan, koji je bio jedini predstavnik sjevernih bijelih nosoroga na svijetu, još jedna životinjska vrsta je danas nestala sa lica zemlje – Inuka takozvani “tropski” polarni medvjed!

Inuka je bio jedna od maskota Singapurskog zoološkog vrta, a uginuo je zbog bolesti vezanih za starost. Inuka je rođen u zoološkom vrtu 1990. godine, i sa 27 godina nadživio je prosječnog polarnog medvjeda za više od jedne decenije.

– Zajednički smo donijeli tešku, ali neophodnu odluku da ne oživljavamo Inuku iz humanih razloga, navedeno je u saopštenju singapurskog zoološkog vrta.

Nedavnim pregledima utvrđeno je da je Inuka imao artirtis, problem sa zubima i infekciju uha. Zbog slabih udova jedva se kretao.

 

 Ma koliko da smo željeli da zadržimo Inuku sa nama, što je moguće duže, naša najveća odgovornost je njegovo dobro. Naša odluka je bila da pustimo Inuku da ode, donijeta na osnovu saznanja da njegovo zdravstveno stanje ozbiljno utiče na njega, izjavio je zamjenik direktora Singapurskog rezervata, Čeng Ven-haur.

Prema njegovim riječima, obzirom na to da životinji nisu mogli da pruže kvalitetan život, odlučili su da je oslobode patnje. Inače, dobio je naziv “tropski” polarni medvjed, jer je živio u posebno klimatizovanom prostoru, kao rezultat opsežnog programa uzgoja koji vodi zoološki vrt, tako da je bio prvi i jedini polarni medvjed koji se rodio u tropima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com