DELTA: Zbog neradne nedjelje 20% radnika bi moglo ostati bez posla; MEK: Poslovanje neće biti ugroženo - Volim Podgoricu

DELTA: Zbog neradne nedjelje 20% radnika bi moglo ostati bez posla; MEK: Poslovanje neće biti ugroženo

Nedjelja kao neradni dan u šoping mola Delta City dovešće do mjesečnog gubitka od minimum milion eura kod zakupaca, saopštio je menadžment tog tržnog centra. Upozoravaju i da bi zbog neradne nedjelje 20% radnika moglo da ostane bez posla.

Podsjetimo, Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo zahtjev tržnog centra Delta City da im se, uprkos izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, omogući rad nedjeljom, saopšteno je Dnevnim novinama u tom Vladinom resoru.

Menadžment šoping mola Delta City navodi da su subota i nedjelja dva najvažnija dana za modnu i sportsku maloprodaju, a brojke govore da vikendom prvi crnogorski šoping mol posjeti od 18.000 do 24.000 ljudi.

“Procjena na nivou industrije je da nedjelja kao neradni dan u ovom slučaju izaziva gubitak od minimum milion eura u prometima na mjesečnom nivou naših zakupaca. Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata radnika i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20 odsto radne snage na nivou centra ostati bez posla”, poručuju iz šoping mola.

Kažu i da se odluka o neradnoj nedjelji odražava i na obaveze koje imaju prema državi – plaćanje manjeg poreza na dobit, i manje prihode na osnovu PDV-a.

“Šoping mol kao destinacija i mjesto za organizaciju događaja, sugrađanima je najatraktivniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade. Značajno je napomenuti da vikendom u Podgoricu dolaze brojni gosti i kupci iz drugih gradova Crne Gore, ali i susjednih zemalja. Domino efekat neradne nedjelje bi mogao da se odrazi na izlazak velikih internacionalnih modnih brendova iz Crne Gore”, poručuju iz menadžmenta.

Šoping mol, kako navodi uprava, nije samo tržni centar, već objekat u službi turističke ponude imajući u vidu da predstavlja svojevrsnu destinaciju, koja osim kupovine nudi i zabavne sadržaje poput dječje igraonice i bioskopa, a u danima vikenda se uglavnom organizuju najraznovrsnije manifestacije od kojih mnoge imaju turistički karakter, a daju mogućnost promocije i malih biznisa, kao što su Sajam antikviteta, rukotvorina, i mnogi drugi.

“Bez sumnje, šoping mol Delta City će kao i do sada poštovati sve zakone države Crne Gore. Ipak, smatramo da crnogorsko društvo ima najviše štete od predložene promjene zakona, a na to ukazuju i primjeri iz regiona i svijeta”, stoji u saopštenju menadžmenta šoping mola Delta City.

Kažu i da u svim državama regiona i većini evropskih zemalja molovi rade nedeljom.

“U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, čak i Sloveniji (skraćeno radno vrijeme nedeljom), molvi rade nedeljom. Isti je slučaj i sa Turskom, Rumunijom, Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Mađarskom, Velikom Britanijom, Finskom, Danskom, Švedskom”, poručuju iz menadžmenta šoping mola Delta City.

MEK: Poslovanje neće biti ugroženo

Namjera uvođenja neradne nedjelje u Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Unutrašnjoj trgovini neće ugroziti poslovanje poslodavaca, saopštila je za portal Antena M generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

“Prodajni objekti u Delti neće raditi ali će raditi ugostiteljski objekti, mislim na kafiće, restorane ,bioskop i objekte koji pružaju ugostiteljske usluge. Generalno, poslovanje neće biti ugroženo”, navela je Jakić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com