PODGORICA: Vlado Zamejvić osuđen na 14 godina zatvora - Volim Podgoricu

PODGORICA: Vlado Zamejvić osuđen na 14 godina zatvora

Vlado Zmajević, optuženi da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom rata na Kosovu 1999. godine, osuđen je na 14 godina zatvora.

Prvostepenu presudu izreklo specijalno vijeće Višeg suda kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović.

Advokatica Ljiljana Koldžić, branilac Zmajevića, izjavila je da je šokirana presudom jer smatra da je osuđen bez ijednog dokaza.

Oštećene porodice sa Kosova su rekle da je blaga kazna, naveo je advokat Ljoro Markić, njihov punomoćnik, koji je prevodio sa albanskog jezika.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine”, piše u optužnici. Potom je usmrtio i Haziri Ćazima i Idrizi Miljazima, dok je nožem udario Haziri Ćamilju, a potom u nju ispalio dva hica iz automatske puške u stomak i grudi”, piše u optužnici.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com