SUĐENJE VOĐI VARVARA: Odbijen predlog da se ukine pritvor Ivanoviću - Volim Podgoricu

SUĐENJE VOĐI VARVARA: Odbijen predlog da se ukine pritvor Ivanoviću

Prema riječima Šoća, na osnovu medicinske dokumentacije Ivanović je zadobio deset udaraca od kojih su četiri nanesene

Specijalista sudske medicine dr Miodrag Šoć, na suđenju Aleksandru Čaki Ivanoviću, vođi navijača „Varvara“, kazao je da prema medicinskoj dokumentaciji oštećeni policajac Ljubiša Vuković nije zadobio nikakve povrede jer su ljekari koji su ga pregledali opisali simptome, a ne povrede. Ivanoviću se na teret stavlja napad na službeno lice tokom incidenta nakon utakmice „Sutjeska – Budućnost“ koja se u Nikšiću odigrala 3.aprila.

„U prvom nalazu stoji da je zadobio nagnječenje glave, ali u dokumentaciji toga nema jer je hirurg tumačio dijagnozu. Doktor je dužan da u nalazu navede tačne promjere krvnog podliva i oguljotine, opiše na kom dijelu glave se nalazi ta povreda, a toga nema u dokumentaciji. Dijagnoza slijedi iz nalaza, a nalaza nema. Kada nema povrede nema ni dejstva sile. Sve ostalo je pretpostavka“, kazao je Šoć.

Šoć je kazao da prema medicinskoj dokumentaciji dijagnoza za Vukovića je trebalo da bude glavobolja, a ne povreda, jer ona nije ni opisana. Policajac Vuković je kazao da je on toga dana imao otok, ali da je ljekar Dragutin Višnjić to odbio da unese u zapisnik. Zbog toga će se na narednom ročištu kao svjedoci pojaviti dr Višnjić i dr Spasoje Vukotić, sudski vještak medicinske struke koji je za potrebe tužilaštva vještačio Vukotićevu medicinsku dokumentaciju.

Što se tiče Ivanovićeve medicinske dokumentacije Šoć je kazao da su detaljno opisane povrede, da ima tešku povredu u središnjem tjemenom dijelu glave, u vidu prskotine, dužine oko pet centimetara, koja je, kako je kazao, „apstraktno mogla da bude mogućnost za gubljenje života ili mogući izvor zaraze, jer je riječ o jako prokrvljenom predjelu“.

„Postoji stav specijalista sudske medicine da se sve prskotine u ovom dijelu glave, dužine četiri centimetra i više, proglašavaju kao teške tjelesne povrede“, kazao je Šoć.

Prema riječima Šoća, na osnovu medicinske dokumentacije Ivanović je zadobio deset udaraca od kojih su četiri nanesene „predmetom vretenastog oblika u koji spada i pendrek“.

U Ivanovićevoj medicinskoj dokumentaciji, prema riječima Šoća, nema pokazatelja o eventualnom gubitku ili poremećaju svijesti, ali je mogao da nakon udarca u glavu osjeti zbunjenost ili strah. Smatra da Ivanović nije za bolničko liječenje, da adekvatnu medicinsku njegu može da dobije i u ZIKS-u, kao i da vjeruje da će uz adekvatno dalje medicinsko liječenje uz nekoliko specijalista sve povrede sanirati bez posledica po dalje zdravlje. Kazao je i da dokumentacija pokazuje da je Ivanović dobio adekvatnu medicinsku pomoć.

Na suđenju su svjedočili i vođa grupe, policajac Miljan Vuković, kao i njegov kolega Spasoje Vuksanović. Obojica su kazali da su vidjeli kako Ivanović stisnutom pesnicom nekoliko puta udara Ljubišu Vukovića, zatim obara policajca Ratka Delibašića i udara ga glavom. Kazali su i da su njih dvojica Ivanovića udarili pendrekom, nakon što je odbio da postupi po naređenju i prekine sa napadom na policajce, ali da ga nijesu udarili po glavi već, Miljan Vuković iznad nadlaktice, a Vuksanović po butini. Ivanović je na to kazao da su ruke jedini dio tijela gdje nije imao podlive.I Vuković i Vuksanović su vidjeli da Ivanović ima krv ispod oka blažeg inteziteta a na pitanje branioca, advokata Srđana Lješkovića, zašto ga nijesu lišili slobode na stadionu, Vuković je kazao da je to pitanje za komandira, dok je Vuksanović odgovorio da to nijesu bili u mogućnosti da urade zbog štita. Vuksanović je kazao da je, kada su krenuli za Podgoricu, u službenom vozilu vidio da Ljubiša Vuković na glavi ima oteklinu koja je imala podliv.

Na narednom ročištu biće pregledana foto i video dokumentacija sa utakmice uz prisustvo vještaka sudske medicinske Miodraga Šoća.

Odbijen predlog da se Ivanoviću ukine pritvor

Sudija Osnovnog suda u Nikšiću, Vesna Kovačević, odbila je predlog advokata Lješkovića da se Ivanoviću ukine pritvor. Nije se izjasnila na predlog Lješkovića da se kao svjedok pozove Veselin Veljović, direktor Uprave policije, kako bi objasnio da li je i koga zvao u Klinički centar da se Ivanović mora otpustiti sa liječenja, kao i da li je i kome u nikšićkom Ii podgoričkom Centru bezbjednosti naredio da se na utakmici “Sutjeska – Budućnost” mora izazvati incident kako bi to bio jedan od razloga da se utakmica “Crna Gora – Kosovo” igra pred praznim tribinama.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com