Home / NOVOSTI / Akcija na društvenim mrežama: Poruku “Kosovo je Srbija” ispusuju na novčanicama

Akcija na društvenim mrežama: Poruku “Kosovo je Srbija” ispusuju na novčanicama

Novčanice različitih valuta su rijetke preostale stvari koje kruže cijelim svijetom. Od nedavno se na nekima od njih može naći i poruka „Kosovo je Srbija”, ispisana na srpskom ili engleskom jeziku.

Akciju je na Fejsbuku i Instagram profilu svog restorana pokrenuo Vojin Cucić, pozvavši pratioce da na novčanicama sitnih apoena dolara i eura napišu ovu poruku i fotografije podijele na društvenim mrežama.

Do sada je stiglo par hiljada fotografija, a cilj je milion novčanica na kojima piše „Kosovo je Srbija”, kaže Cucić.

Kampanju je pokrenuo samo nedelju dana posle erupcije reakcija na društvenim mrežama, većinom Albanaca, na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o kosovskim liderima, rekla da ima posla sa „ljudima koji su izašli iz šume”.

Cucićeva akcija je ubrzo postala viralna, posebno nakon što joj se priključio i srpski ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, piše BBC na srpskom.

Cucić kaže i da je Dačić u više navrata objedovao u kafani Pavle Korčagin, ali je novčanicu od 100 dolara sa natpisom Kosovo je Srbija potpisao u drugom lokalu, kao i da novčanica koju je potpisao nije bila njegova.

Untitled

„Kampanja je krenula baš globalno. Počeli su da pišu na svakakvim novčanicama koje ne bismo mogli da vidimo ovako”, kaže Cucić.

Ljudi počeli da se takmiče na kojim apoenima ispusuju poruke, dodaje on.

Dolari i euri su najpopularniji, ali su se na fotografijama našle i novčanice iz Švajcarske, Južnoafričke Republike, Ukrajine, Moldavije pa čak i Kenije i Kine.

Cucić kaže i da uz hiljade fotografija u inboksu kafane Korčagin, pristižu i negativni komentari na albanskom jeziku, pozivi da se profil blokira ili prijavi.

Dok se neki „takmiče” da ispišu „Kosovo je Srbija” na što više novčanica, neki da baš njih stori bude repostovan na profilu kafane, ima i onih koji kritički gledaju na onlajn akciju.

Neki su pisanje po novčanicama opisali kao „vrhunske metode komunikacije u diplomatiji”.

BBC na srpskom

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com