Blažov kredit država proglasila poslovnom tajnom - Volim Podgoricu

Blažov kredit država proglasila poslovnom tajnom

Državni Investiciono-razvojni fond (IRF) odbio je da Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavi ugovor o kreditu teškom milion i po eura koji je dat firmi BB hidro čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predjsednika države i DPS-a Mila Đukanovića. Prilikom odbijanja zahtjeva, IRF se pozvao na član Zakona o slobodnom pristupu infomacijama i odredbu kojom je propisana poslovna tajna. IRF je firmi BB hidro odobrio kredit posredstvom Hipotekarne banke.

– Odredbama člana 14 tačka šest Zakona o slobnodnom pristupu informacijama određeno je da se pristup informaciji može ograničiti ako je infromacija poslovna ili poreska tajna u skladu sa zakonom. S tim u vezi, IRF je razmatrajući konkretan zahtjev u skladu sa članom 16 stav 1 izvršio test štetnosti objelodanjivanja tražene informacije, ocjenjujući da bi u konkretnom slučaju davanje traženog ugovora sa pratećom dokumentacijom izazvalo štetne posledice po komercijalne i druge ekonomske interese ugovornih strana, koji su, po procjeni Fonda, od većeg značaja od interesa koji bi bio zadovoljen davanjem tih informacija – piše u rješenju IRF-a dostavljenom MANS-u.

Iz MANS-a, koji je „Danu“ dostavio rješenje IRF-a, kazali su da su, prema procjeni Fonda, komercijalni i ekonomski interesi ugovornih strana, tj. firme BB hidro i IRF-a od većeg značaja od interesa javnosti.

– Istovremeno, Fond nijednom riječju nije razmotrio interes javnosti da ima pristup informacijama o državnom kreditu datom kompaniji sina najvišeg državnog funkcionera – istakli su iz MANS-a.

Osim kredita firme BB hidro, IRF, na čijem čelu je Zoran Vukčević, jedan od aktera afere „Snimak“, poslovnom tajnom proglasio je i osnovne podatke o kontroli korišćenja kredita iz Abu Dabi fonda na osnovu sopstvenog pravilnika i to dan prije nego što je tužilaštvo počelo da ispituje potrošnju tog novca. Poslovnom tajnom su proglašene čak i informacije o broju izvršenih kontrola korišćenja kredita, a zatim i izvještaji koji su urađeni po tom osnovu.

– IRF je proglasio poslovnom tajnom statističke podatke o kontroli kredita navodeći da je tako propisano Zakonom o bankama, Zakonom o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikro-kreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, kao i Zakonom o zaštiti neobjavljenih podataka. Fond tvrdi da su tražene informacije tajna i shodno njihovom statutu i pravilniku o poslovnoj tajni, kao i ugovorima o kreditiranju koje su zaključili sa kompanijama. Na kraju, IRF navodi da bi objavljivanje traženih informacija ugrozilo konkuretnost na tržištu, izazvalo štetne posledice po komercijalne i druge ekonomske interese ugovornih strana, što je navodno utvrdio testom štetnosti – naveli su za „Dan“ iz MANS-a.

Ovakav odgovor IRF je MANS-u dostavio 10. aprila, dan prije nego što je u medijima objavljeno da Specijalno državno tužilaštvo ispituje korišćenje sredstava iz Abu Dabi fonda, zbog sumnji u zloupotrebe.

– Prva dva zakona ni u jednom članu ne propisuju da se statistički podaci mogu proglasiti tajnom, dok se Zakon o zaštiti neobjavljenih podataka odnosi na zaštitu intelektualne svojine. Sa druge strane, Statut i Pravilnik IRF-a su podzakonska akta, a uslov da podaci budu proglašeni poslovnom tajnom je da to bude propisano konkretnom zakonskom odredbom. Inače, sam pravilnik o poslovnoj tajni nije javno dostupan. IRF tvrdi da je sproveo test štetnosti, ali u svom rješenju uopšte nije obrazložio na koji način bi objavljivanje statističkih podataka o kontroli moglo da ugrozi bilo koje interese – naveli su iz MANS-a.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com