PODGORICA: Delta Siti ruši NERADNU nedjelju? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Delta Siti ruši NERADNU nedjelju?

Uprava šoping mola Delta siti juče je javno negodovala jer Ministarstvo ekonomije nije prihvatili da šoping molovi budu izuzeti iz zabrane rada nedjeljom, koja se nalazi u predlogu zakona o unutrašnjoj trgovini. Iz ove kompanije juče na pitanje “Vijesti” nisu direktno odgovorili da li će po ugledu na trgovačke centre u Hrvatskoj podnijeti inicijativu Ustavnom sudu, ukoliko ovakav predlog u konačnom bude usvojen.

“Trenutno predložene izmjene zakona već izazivaju opravdano negodavanje i nezadovoljstvo brojnih subjekata. Šoping mol Delta City je član Unije poslodavaca Crne Gore i vjerujemo da je upravo pravi način da opravdano tražimo ostvarivanje naših prava kroz ovu organizaciju”, saopštili su “Vijestima” iz ove kompanije.

Trgovački centri u Hrvatskoj dva putu su na njihovom Ustavnom sudu uspjeli da obore zakone koji su ograničavali rad nedjeljom, 2003. i 2009. godine. U oba slučaja zabrana rada trajala je svega par mjeseci. Ustavni sud Hrvatske je ukidanje zakona obrazlagao zadiranjem zagarantovano pravo na jednak položaj preduzetnika i slobodu poslovanja.

“Vikendom prvi crnogorski šoping mol posjeti od 18.000 do 24.000 ljudi. Procjena na nivou industrije je da nedjelja kao neradni dan u ovom slučaju izaziva gubitak od minimum milion eura u prometima na mjesečnom nivou naših zakupaca. Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20% radne snage na nivou centra ostati bez posla”, saopštili su iz ove kompanije navodeći da će zbog toga i država imati manje prihode.

Oni kažu da u svim državama regiona i većini evropskih zemalja šoping molovi rade nedeljom. Ukazali su na primjer Mađarske gdje je slična zabrana ukinula nakon par mjeseci zbog drastičnog pada prometa.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com