Pomoćnik Janjušević na GS SEPCA-e u Moldaviji: Crnogorska policija uspješna u borbi protiv organizovanog kriminala - Volim Podgoricu

Pomoćnik Janjušević na GS SEPCA-e u Moldaviji: Crnogorska policija uspješna u borbi protiv organizovanog kriminala

 

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je ne Generalnoj skupštini SEPCA-e u Moldaviji poručio da je Crna Gora uspješna u borbi  protiv organizovanog kriminala i istakao da je dosadašnja praksa međunarodne policijske saradnje potvrdila da odgovor savremenim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama mora biti zajednički. Janjušević je sa rumunskim kolegom Dragneaom potpisao Memorandum kojim se ove godine i rumunska policija priključuje tradicionalno uspješnoj razmjeni policijskih službenika, te će crnogorska policija tokom ljeta na primorju zajedno raditi na prevenciji i suzbijanju kriminala sa kolegama iz šest zemalja.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je predstavljao crnogorsku policiju na Generalnoj skupštini SEPCA-e (Asocijacija šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope) koja je održana danas u Kišinjevu u Moldaviji a kojoj su prisustvovali predstavnici policija zemlja članica ove regionalne inicijative.

Predstavnici policija zemalja Jugoistočne Evrope utvrdili su principe metodologije za izradu SEPCA Izvještaja o Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala i dogovorili konkretne zajedničke aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala koji ima regionalni i međunarodni karakter, dok je posebna pažnja bila posvećena analizi prijetnji u oblasti ilegalne trgovine i krijumčarenja droga.

Janjušević je istakao da je crnogorska policija postigla značajan nivo profesionalnosti, odgovornosti i odučnosti u borbi protiv svih oblika kriminala, što je i potvrđeno i rezultatima ciljanih akcija i vođenjem operacija kao i učešćem u zajedničkim akcijama usmjerenim na suzbijanje organizovanog međunarodnog kriminala. Crnogorska policija će odlučnim akcijama nastaviti da daje doprinos sveukupnim aktivnostima koje naša država preduzima na dinamičnom putu EU integracija. Djelovanje crnogorske policije u prethodnom periodu, kazao je Janjušević, se odnosilo na efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, ali i na jačanje regionalne policijske saradnje, što je značajno uticalo na kvalitet i kapacitet saradnje naše policije sa policijama i agencijama za sprovođenje zakona Evropske unije, drugim državama i međunarodnim partnerima. Efikasna borba i aktivnosti naše policije u narednom periodu i dalje će podrazumijevati ulaganje dodatnih napora u cilju još jačeg intenziviranja policijske saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou, za koje vjerujemo da će dati mjerljive rezultate, saopštio je Janjušević.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je tokom Generalne skupštine SEPCA-e potpisao Memorandum o pravilima i uslovima za obavljanje zadataka od strane rumunskih policijskih službenika u Crnoj Gori tokom turističke sezone sa zamjenikom generalnog inspektora rumunske policije Florijanom Dragneaom (Florian Dragnea). Osim Rumunije, crnogorska policija u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje i ove turističke sezone će ugostiti policijske službenike iz Italije, Hrvatske, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koji će tokom ljeta biti radno angažovani na crnogorskom primorju, a naši policijski službenici će po istom principu radno boraviti na hrvatskom primorju.

Uprava policije Crne Gore od decembra 2019. godine preuzma jednogodišnje predsjedavanje SEPCA-om.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com